Neshvaćen umetnik El Greko

Kultura

Krit mu je dao život i zanat, a Toledo bolju domovinu gde je kroz smrt počeo da živi večno.“ –španski pripovednik o El Greku

Čudan za svoj period i neshvaćen od svojih savremenika, El Greko je lutao po svetu dok se nije pronošao i skrasio u jednom malom mestu u Španiji u Toledu.Njegovo putovanje počinje na Kritu, preko Italije i dolazak  i vrhunac njegove karijere dešava se u Toledu. Na Kritu savladava poznovizantijski stil, koji će se do kraja života nazirati u njegovim slikama, ali ubrzo željan razvijanja i znanja odlazi u Rim, kao prestonicu umetnosti. Ni tamo koliko se trudio nije uspeo da se pronađe i doživi procvat karijere. Njegove slike su bile previše mračne i sumorne, za sve ono što je propagirao Rim, a do Rima dolazi preko hrvatskog minijaturiste.U Rimu nije naišao na odobrenje, a biva i proterean zbog kritikovanja Mikelanđela.

Prorok modernizma i vrhunski renesansi slikar, dramatičan sa elementima manirizma.Upečatljivost po kojoj ćemo ga prepoznati su izdužene figure, jak, da ne kažem mračan kolorit i sva ta mističnost i tajanstvenost kojom odišu njegove slike.Slikar vanvremenskih portreta i prikaz verskih tema na skroz njemu svojstven način.Nadahnuće je za mnoge slikare, a jedni od njih su Velaskez i Pikaso, koji su u toj tematici pronašli nešto njima blisko.Dela koja će nam odmah pokazati da je u pitanju El Greko, su njegovi predstavnici u modernom svetu, „Uspenje Bogorodice“ , „Ekspolio“, „Laokon“. Delo „Laokon“ je sa razlogom pokupilo najviše pažnje i oko čega se postavljaju mnoga pitanja.Delo prelazi put razvoja od jednog idealnog helenističkog prikaza antičke mitologije, do prikaza potpune patnje i stradanja.Sama slika je proputovala dosta od Beograda, do Londona i da bi svoje utočište našla u Vašingotnu.Zanimljivo je to da je bila deo zbirke kneza Pavla Karađorđevića, zatim ju je premestio u London i da bi onda bila postavljena u Nacionalnog galeriji u Vašingtonu.

Skrašava se u Toledu, koji je za njega bio i ostao sam vrhunac njegove umetnosti i gde doživljava smrt.Odudarao je zbog vizantijskog stila koji je unosio toplinu u svu tu tamu.U Španiji se govori da je jedan od najvećih u kraljevstvu i van njega.Puno ime je Dominikos Teotokopolos, a nadimak El Greko dobija zvog toga što je Grk, pa u prevodu El Greko je Grk.Jedan je od retkih koji je doživeo slavu za života, pogotovo ako uzmemo u obzir da je to period 16. I 17. Veka.Slika „Uspenje Bogorodice“ u Španiji je sam vrh slikarstva i opis zrelog doba slikanja, tom slikom dobija željenu reputaciju i pažnju.

Autor: Marija Lilić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *