SUPER MARIO: Heroj našeg detinjstva

Društvo

Brkati vodoinstalater odrasta sa nama već više od tri decenije, tokom kojih se pojavio u više od 30 naslova, na gotovo svim “Nintendo” platformama!

 

Iako se kao sporedan lik prvi put, u ne baš prepoznatljivom obliku pojavio još 1981. godine u igri “Donkey Kong” (koja je bila medju hiljadu igrica na čuvenoj aplikaciji “Mame32”), Super

Maria osmisli su Japanci (u obliku kakvog ga danas znamo) Šigeru Mijamoto i Takaši Tezuka 1983. godine za Nintendo. Najčešće smo ga igrali na lažnim sega mega kozolama devedesetih godina, mada je i pre toga bio popularan na nekim prethodnim video sistemima. Postoji informacija da je prodato oko 373 miliona kopija širom sveta!

 

Sigurno niste znali da se ovaj poznati vodoinstalater nije oduvek zvao Mario. Prvobitno ime bilo mu je Osan, što u prevodu sa Japanskog znači srednjovečni čovek, a zatim i Mr. Video kao i Jumpman (skakač), i na kraju čuveno Mario, što će ostati do dan danas.

 

Mašrum Kraljevstvo (naziv teme u igrici) prepuno je zamki i prepreka i zapravo predstavlja pravi izazov za ovog skakutavog Italijana čiji je cilj da izbavi voljenu princezu Pič od neprijatelja.

Za vreme igre, Mario juri za novčićima, pazeći da ga ne ubiju smešne i buljave pečurke (sa nogama!), biljke mesožderke, kornjače sa bodljikavim oklopima, kao i mnoštvo drugih neprijatelja, od kojih neki lebde u vazduhu, drugi plivaju u vodi, a treći padaju sa neba!

Italijan u igrici takodje ima svog prijatelja, pomagača Luidjija, koji je za razliku od Mariovog crvenog odela sav u zelenom. Oni zajedno prolaze kroz svetove prepune tajnih prolaza u obliku raznobojnih cevi, koji vode u potpuno druge dimenzije ovog klasika.

 

Da ova igrica i dalje ima ogromnu vrednost govori činjenica da je ista 2021. godine prodata za neverovatnih 660.000 dolara!

Naime, igrica je kupljena 1986. godine, zaboravljena u fioci i potpuno neotpakovana, te kao takva prodata na aukciji u Americi ove godine.

 


Izvor: Twitter

 

Čuvena muzika iz ove igrice, poznatija kao Ground Theme, koju je komponovao Kodži Kondo, jedna je od najprepoznatljivijih komada koji su se pojavili u igrama i zadržala se u “Bilboard ringtone” listama čak 125 nedelja!

 

Super Mario je klasik. Igra koja je oblikovala na desetine generacija, igra koju niko nije preskočio i igra koja i dan danas budi neku vrstu nostalgije za prošlim vremenom!

 

Autor: Nela Baroševčić

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *