Besmrtni Pablo Pikaso

Kultura

U nedelji za nama obeležavamo smrt kontraverznog i  čuvenog Pabla Pikasa.Svoju dugovečnost može da zahvali strahu od smrti, jer se mladalačkim duhom borio protiv smrti i zato radio do poslednjeg dana života.Prva pomisao na Pabla Picassa je čudan način interpretacije njegovog stila.

Zbog toga se smatra jednim od začetnika pravca kubizma.Kubizam nastaje nakon njegovog perioda depresije, kada su dela postajala sve apstraktnija, a inspiraciju nalazio u afričkim maskama plemena. Kaži da portret „Facing death“ je prikaz njegovog straha od smrti.

Postoje dva perioda prvi Plavo razdoblje i drugi Ružičasti period. Plavi period se vezuje za njegov početak i odlazak u Pariz, kada iako je Pariz bio centar umetnosti, Pablo živeo jako siromašno i spaljivao svoje prve radove da bi mogao da se ogreje u stanu. Tada preovladavaju hladne boje, poput svih nijansi plave i inspiraciju nalazi u siromasima.Slike hladnog perioda „Stari gitarista“ , „Život“ i „Skroman obrok“. Ružičasti period, već preovladavaju toplije i primamljivije boje,to je period povratka u Španiju, a inspiracija je cirkuski život kao što su slike „Porodica akrobata“ i „Gospođice iz Avinjona“ –inspiraciju za njih nalazi u stvaralaštvu El Greka.

Za područje bivše Jugoslavije je vezan jer je radio plakat za film „Bitka na Neretvi“ iz 1969.godine, imao je zahtev da bude crvene boje, a u znak zahvalnosti je dobio 12 flaša najboljeg vina iz Srbije, Dalmacije i Makedonije.Plakat je kasnije osvanuo u novinama „New York Times“.

Bio je miljenik žena i on ih je voleo, bile su mu inspiracija za njegova dela.Jedna od njih je bila Dora Mar njegova muza i ljubavnica hrvatsko-francuskog porekla.Jedan je od retkih koji je za života proslavio svoj 90-i rodjendan u muzeju Luvr u Parizu, priredili su izložbu u njegovu čast.Po broju svojih dela je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, sa 13,500 slika, 100,000 grafika, 34,000 ilustracija.Slika „Akt, zeleno lišće i bista“ je prodato za 106,5 miliona.Vreme je često provodio u kafiću „Četiri mačke“ gde je bio sa intelektualcima.Njegova dela su ukradena čak 1147 puta, a njega optužuju za krađu „Mona Lize“ iz Luvra.

Autor: Marija Lilić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *