Bosanske piramide

Uncategorized

Da li ste čuli za “Basanske piramide” koje su postale velika turistička atrakcija? I da li zaista verujete u taj fenomen? Dok naučna zajednica negira  tvrdnje o toj pojavi mnogi ljudi veruju da je to jedno veliko otkriće. Šta vi mislite o tome?

 

Samo 30 kilometara od Sarajeva u mestu Visoko  nalaze se te neobične “piramide”. Semir Osmanagić ih je oktrio 2005.godine  imaju neverovatn sličnosti sa egipatskim piramidama. Brdo Visočica ima još naziv I “Piramida Sunca” za koju se smatra da je vekovima bila poznata kao  brdo krajeva zato što je  u srednjem veku na njenom vrhu bio kraljevski grad. Pored nje  se pominju “Piramide Meseca, Zmaja, Ljubavi.  U  raznim tekstovima možete pročitati kako  njihova energija leči,  oslabađa od stresa i donosi razna dobra.  Kao turistička atrakcija je veoma primamljiva I u agancijama bajkovito prikazaju kao čudo koje morate posetiti.

 

Dok turisti užavaju, stručnjaci su veoma skeptični. Prvo se dovodi rad Semira Osmanagića u pitanje. Mnogi tvrde da on  nije dobro izvršio istraživanje I da je prerano doneo zaključke. A I njegove obrazovanje je stavljeno po znakom pitanja. Ta tvrdnjaa da je to sagrađeno pre hiljda I hiljada godina I da je delo ljudskih ruku je nemoguće dokazati. Jedno je sigurno da ne postioje znaci da  piramide u Bosni postoje I da se to može  utrditi.  I da će postojaviti uslovi da se to dokaže. To su zaključci jednog dela stručne javnosti.

 

U početku je to kod posetilaca postao izuzetan fenomen. Imali su podršku javnosti ali nakon 2008. Investitori su polako odlazili. Mada to njih nije demotivisilo čak ni to ni što 2010. Ii ni država nije finansirala. I dok se stručnjaci ograđuju od  tog  otkrića, turisti I dalje dolaze. Osmanagić trvdi da svetski eksrepti za energetske fenome  dolaze u Bosnu I hercegovinu kako bi radili istraživanja na tom mestu. I dalje ostaje pri tome da su to najstarije piramide na svetu.

 

Još uvek postoji jedno veliko nepoverenje u Bosni. Javnost je podeljena.  “Nacionalna geografija” nije odobrila I negatvno piše o “Bosanskim piramidama”. I dok  jedni govore o tome kao o prevari drugi se dive. Geografski fenomen ili izuzetna dobra prevara? Kome biste vi poveravali? Da li biste dozvolili da vas  očaraju lepote slika koje možete naći na interneu I opisa koje sajtovi agencija nude?

Autor:Aleksandra Lazić

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *