Univerzalna skraćenica O.K. , znate li pravo značenje?

Društvo

U svakodnevnom govoru susrećemo se različitim oblicima komunikacije, usvajamo reči, najčešće stranog porekla, ubacujemo ih u naš rečnik, skraćujemo rečenice, sve u cilju uspešnije i razumljivije konverzacije. Da li je zaista tako, znamo li prava značenja svih skraćenica stranog porekla koje oberučke prihvatamo i koristimo.

Ok. Može se upotrebiti u različitim situacijama, ali uvek predstavlja odgovor slaganja, potvrđivanja,  a možda i vid, završavanja konverzacije, najčešće onih za koje nema dalje želje za produbljivanjem. Skraćenica je angloameričkog porekla. Preneseno značenje, sve je u redu. Najpopularniji izraz u svetu, univerzalan i svim jezicima razumljiv. Prvo poznato pismeno korišćenje reči ok, dogodilo se 23.marta 1839. u rečenici: „He would have the „contribution box“, et ceters, o.k. – all correct-and cause the corks to fly, like sparks , upward“. Razlog da se „all correct“ ne piše skraćenicom AC nego OK potiče iz mode tih godina. Namerno pravopisno netačno napisane skraćenice „oll correct“. 

Postoji nekoliko teorija šta skraćenica ok znači. Prva je vezana za severnoameričke vojnike kojima je  OK služilo kao skraćenica za „know order“, rutinsku potvrdu za određenu naredbu. Drugo objašnjene takođe vodi poreklo iz vojničkih redova. Prema tom tumačenju OK stoji za  „zero (0) killed“, nula ubijenih.

Jedan od odgovora na pitanje o poreklu dolazi iz zapadne Afrike, prema kome su robovi doneli u Ameriku taj izraz. Pretpostavka se temelji na rezultatima istraživanja Dejvida Dalbija, koji je otkrio da u zapadnoafričkom jeziku Wolof, postoji reč woukay, što znači dobar.

Mogućnost postoji i da OK stoji za skraćenicu „by order of the King“, ili na srpskom „po naređenju kralja“.

Autor: Marija Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *