Crtani filmovi na stranom jeziku, koliko su dobri za decu

Društvo

 Strani jezici su deci sve dostupniji, susreću se sa njima gledajući crtane filmove ili igrajući   igrice.  Mnoge reči usvajaju se veoma rano, pa nije neobično čuti od trogodišnjaka kako izgovara neku reč na engleskom. Kako logopedi objašnjavaju, deci treba uvesti strane jezike , jer mališani do pete godine života najlakše prihvataju ritam i muzikalnost. Jedna studija amričkih naučnika pokazala je da je pravo vreme za učenje stranih jezika pre polaska u osnovnu školu, a većina preporučuje četvrtu godinu kao idealan trenutak. Ipak, naglašeno je da bi trebalo ustanoviti zrelost detetovog govora, jer je za mališane koji imaju govorne poteškoće zahvalniji rad sa logopedom.

Da li crtani filmovi mogu uticati na razvoj dece je pitanje koje se danas često postavlja. Nažalost deca danas dosta vremena provode ispred televizora, kompjutera, telefona. Crtani filmovi mogu biti veoma štetni, ako se u njima pojavljuju junaci koji imaju agresivnu konotaciju. Deca nemaju oštre kriterijume, što može biti opasno ako se dete poistoveti sa tim likom. Jedan od oblika učenja je i učenje imitacijom. Imitacijom dolazi na taj način što deca uspevaju da relativno precizno podržavaju glasove modela sa crtanih filmova, kao i pokrete. Tako možemo sresti decu koja imaju pokrete, stavove i  glasove skinute sa raznih crtanih filmova. Da ne bude sve tako, postoji i svetlija strana cele ove priče, a to je da veliki broj predškolske dece, na ovaj način može da bude upoznat i nauči strani jezik. Naravno, ostaje da dete ne treba veliki broj sati da provodi ispred malog ekrana, kao i to da treba da postoji nadzor, kada je u pitanju ono što dete gleda. Da se ne zaboravi, deca u periodu od treće do pete godine se intelektualno najviše razvijaju, upoznaju svet oko sebe i svaki delić sa ushićenjem upijaju.

Crtani filmovi koji mogu da pomognu deci da nauče strani jezik.

Crtaći sadrže sjajnu muziku, zabavni su, sa dosta boja I akcije. Glasovi koji se koriste za crtane likove se jasno izgovaraju, svaka reč se izgovara tako da deca mogu da je razumeju I usvoje. Crtani filmovi obično traju oko 20-ak minuta, što je dovoljno da zadrže pažnju dece. Sadrže reči koje odgovaraju početnicima. Veoma često reči se ponavljaju kako bi pomogli deci da nauče strani jezik na prirodan I lak način.

Odrastali smo uz  crtane kanale, jetix I cartoon netwok. Scooby Doo, where are you, Arthur, Teen Titans go, Phineas and Pherb, Johny Bravo,  The powerpuff girls, Dexter’s Laboratory , samo su neki od primera crtaća koji su se tada emitovali. Situacija je slična i danas. Svaki crtać sa sobom nosi posebnu notu, iz svakog se nešto može naučiti. Kreativnost je ono što prednjači. Pronalaženje, takvih, kreativnih načina  izlaganja dece stranom jeziku  jeste ključno. Jedan od jednostavnijih načina da se pomogne deci da postanu uzbuđeni u učenju engleskgog ili nekog drugog stranog jezika, je da to rade kroz igru i zabavu, a crtani filmovi upravo tome i služe. 

 

Gde onda nastaje problem.

Deca koja imaju 5 ili 6 godina, žive u Srbiji i ne znaju da izgovore reč srpskog jezika sve su češća pojava u logopedskim ordinacijama domova zdravlja. Stručnjaci ističu da je upotreba savremene tehnologije sve više razlog ove pojave. Prve reči progovaraju na engleskom ili još češće na izmišljenom jeziku, koji je neka mešavina srpskog i engleskog. Logopedi upozoravaju da to može da dovede do trajnih posledica koje se godinama ispravljaju, u vidu problema sa čitanjem, pisanjem i sporazumevanjem sa okolinom i vršnjacima. U ponudi škola stranih jezika mogu da se pronađu programi već od prve godine života, dok se u privatnim vrtićima nudi učenje dva strana jezika istovremeno, pre treće godine života. Jasna preporuka stručnjaka jeste da dete do treće godine najpre treba da savlada maternji jezik, nakon čega postaje dovoljno zrelo za učenje stranih jezika. Osim engleskog, nije retkost da dete svoju prvu reč kaže na nemačkom, francuskom ili čak japanskom , iako niko od roditelja nije poreklom iz tih zemalja. U 90 posto slučajeva, dete provodi mnogo vremena ispred televizora, kompjutera, telefona. Upotreba tehnoloških sprava, bez uticaja ukućana koji bi provodili više vremena sa detetom, čitajući im priče, pesmice, razgovorima, dovela je do ovoga. Mališanima se puštaju crtani filmovi i igrice, kako može doći do i do ozbijnijih posledica po psihički i mentalni razvoj.

Autor: Marija Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *