Evo kako da uredite vaš prostor prema feng šuiju

Društvo

Feng šui je drevna kineska veština uređivanja životnog prostora kako bi se uspostavila savršena harmonija između pojedinca i njegove okoline. U Kineskoj kulturi filozofija uređivanja okoline i obitavalištva naziva se „Tao“ što u prevodu znači put. Taoizam je put prirode i njegov osnovn princip leži u uspostavljanju savršene harmonije sa prirodom koja dovodi do protoka pozitivne energije „Či“. Da bi smo privukli „Či“ u naš dom potrebno je da pravilno redimo dom i postavimo predmete u našoj okolini . Ova azijska veština postala je vrlo popularna i na zapadu jer se smatra da ako ispoštujemo sva pravila feng šuija i oplemenimo prostor u kome najviše boravimo privući ćemo sreću i blagostanje u naš um i dom. Evo nekoliko osnovnih principa uređivanja doma prema feng šuiju.

Očistite vaš dom

Najvažniji princip feng šuija je puštanje pozitivne energije koja donasi zdravlje i sreću u dom, zbog toga moramo živeti u čistom okruženju. Čišćenje doma ne znači brisanje prašine sa polica i usisavanje, bitno je da sklonimo nepotrebne predmete sa preopterećenih polica. Svi nagomilavamo suvišne stvari u ormare i ispod nameštaja sa izgovorom da će nam nekada biti potrebne. Dom nije utočište za stvari koje nam nisu potrebne već za nas zbog toga treba baciti ili pokloniti sve suvišno što nagomilavamo u domu.

Unesite svetlost i vazduh u prostorije

Svetlost sa sobom donosti vedrinu i zbog toga je bitno ne držati spuštene roletne preko dana ili stavljati na prozore tamne zavese kroz koje ne može da se probije svetlost dana. Očistite i otvorite prozore i pustite svež vazduh da uđe u dom. Dodajte lampu u tamni deo kuće ili postavite ogledala kako bi se svetlost odbijala sa drugog mesta.

Oplemenite prostor biljkama

Biljke ne čine prostor samo lepšim one su izvor čistog vazduha. Prema feng šuiju svaka prostorija u kući mora imati bar jednu biljku do koje dopire svetlost, najbolje je postaviti ih na istok, jugoistok i sever prostorije. Neke biljke prema feng šuiju donose više energije fikus, filadendron i palma su biljke koje su poželjne u domu dok je nepoželjno u kući držati kaktuse jer im nedostaje potreba za vodom. Ali naravno treba biti umeren sa biljkama, ne unositi ih u prostor previše.

Iskoristite prave boje 

Boja vašeg doma  veoma je bitna za postizanje pozitivne energije. Bitno je ne bojiti sve zidove u kući tamnim nijansama ali je u redu kombinovati ih sa svetlijim tonovima. Igrajte se sa bojama, dodajte slike ili ukrasne detalje boje koju volite i koja Vas čini srećnim. Dokazano je da svaka boja donosi drugačiju emotivnu reakciju. Ako vam je potreban mir, unesite belu u vaš dom, narandzasti i crveni tonovi nas čini srećnim, plava označava duhovnost, crna snagu, zelenom postižemo ravnotežu, žuta je uvek poželjna u radnoj sobi jer njom postizemo dobru koncentraciju, ljubičasta podstiče odmor i zbog toga je poželjna u spavaćoj sobi.

 

Autor: Dragičević Dragana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *