Anšuls Austrije i sve što treba da znate o tome

Društvo

Anšlus  ili aneksija je pripajanje Austrije sa Nemačkom. Poznato je da je Adolf Hitler bio Austrijanac i da je ujedninjene sa Nemačkom  bio njegov san koji je ostvario.  Kada je video da evropske sile nisu reagovale na njegovo kršenje Versajskog ugovara i ulaska u Ranjsku oblast 1936.  odlučio je da vreme da taj san postane stvarnost.

 

Nemačka vojska je prešla granicu sa Austrijom 12.marta 1938.godine. Austrijanci su ih dočekali sa nacističkim pozdravima, zastavama i cvećem.  Taj ulazak i nije bio nešto naročito organizovan ali je austrijska vlada svojoj vojsci naredila da ne reaguju.  To je bila 8.armija nemačkog Vermahta za koju je to bio jedan veliki test. Tada je Hitler prešao granicu sa 4000 vojnika. Austrijanci su za njega bili Nemci i zbog toga je to moralo da se to učini.

 

Glavna nacistička misao je bila „jedan narod-jedna država“. U Evropi su narodi biil pomešani. Zato to nije moglo biti bez krvi i mnogi nedužni su nastradali. Austrija je tu bila najmanji problem. U toj državi su većina govorili nemačkim dijalektima. To je i bio razlog zašto su tako rado dočekali Adolfa Hitlera. Da bi legalizovali aneksiju napravili su referendum. Održan je 10 aprila 1938. Godine.  Čak 99,7% Austrijanca je glasalo za pripajanje Nemačkoj.

 

Nakon nekoliko nedelja  veliki broj ljudi je uhapšeno. Bilo je 70 000 političkih zatvorenika. Zatim je sledila 1939.godina i organizovana deportovanje jevreja. Uspelo je da se spase nacičistog terora oko 130 000 a 65 000 jevreja nije to uspelo. Verjsajskim ugovorom je strogo bilo zabranjeno da se Austrija i Nemačke ujedine.  Ali na to skoro niko nije reagovao. Jedina zemlja koja se pobunila je bila Meksiko.

 

Jugosloveska država se zalagala za očuvanje nezavisnosti Austrije. Dok za srpske političare je anšlus bio manje zlo. Slovenačko političari su bili za Restauraciju Habzburga kako bi se rešila nestabilnost susedne države. Aneksije Austrijes ee različito odražavala na te države.

Autor: Aleksandra Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *