Bili  Holidej  Tragičan život kraljice bluza koja nije pevala bluz

Kultura

Bili Holidej, jedan od najvećih vokala sveta, uvek je bila kontraverzna ličnost- ponosna crnkinja, eksploatisana umetnica i zavisnica od droge, odani prijatelj i osvetoljubivi ljubavnik, bluz pevačica, koja nije pevala bluz, a na kraju i neprijatelj države. Tokom života nailazila je na izdaje i osudu. Ostala je upamćena i kao prva crna žena koja je nastupala sa belim orkestrom.

Bili Holidej ostaje upamćena kao velika diva sa gardenijom u kosi. Tragičan lik koji danas predstavlja simbol džeza i muzike uopšte. Rođena je 7. aprila 1915. godine u Filadelfiji kao Eleonora Fagan Gog. Neplanirano je došla na svet. Njeni roditelji su bili tinejdžeri, majka je imala samo 13 godina. Otac nije bio spreman, pa je odlučio da ode. Bila je prepuštena majci koja je između ostalog, radila i kao prostitutka. Tokom detinjstva se šetala od rođaka do rođaka, od bordela do bordela gde je radila kao čistačica. Bila je silovana, a to će ostaviti veliki trag na nju. Silovao ju je komšija. U jednom trenutku Bili je poslata u internat koji je poznat po veoma strogom kaznjavanju. -Godinama sam sanjala o svim užasima koji su me zadesili i budila sam se vrišteći. Trebale su mi godine da ostavim to iza sebe!, napisala je Bili u svojoj autobiografiji.

Američka džez pevačica i tekstopisac posebno je prepoznatljiva po specifičnoj boji glasa i posebnom talent sa improvizaciju. Poznata je i pod nadimkom Ledi Dej, a svet ju je obožavao zbog glasa i talenta , sa jedne strane, a sa druge, ju je osuđivao zbog njenih ličnih izbora.  Međutim, tokom svog života nije napisala veliki broj pesama, ali je svakako ostavila ogroman trag. Džez muzika i muzika uopšte su svakako dostigli viši standard nakon nje. Pesme poput ,,God Bless the Child”, ,,Don’t Explain”, ,,Fine and Melow” i ,,Lady Sings the Blues”, jedni su od najvećih i istinskih džez klasika koji se još uvek obrađuju i slušaju. Poznata je i po mnogim obradama različitih pesama.

Ono što je obeležilo Bili je lični pečat koji je davala svakoj pesmi i posebno intiman način pevanja. Njen način pevanja se danas smatra revolucionarnim. Jaka emocija proživa svaku njenu pesmu.  –Ako ću da pevam kao neko drugi, onda uopšte neću ni da pevam!, govorila je Bili Holidej.

Međutim, nije samo Bilino detinjstvo bilo tragično. Prvi put je uhapšena jer se bavila prostitucijom. Nakon izlaska iz zatvora, po legendarnoj priči, Bili se prijavljuje 1933. godine za audiciju za igračice u ,,Pod and Jerry’s”. Nakon katastrofalne audicije, pijanista, koji se sažalio na nju, upitao ju je da li zna da peva. Zapevala je ,,Traveling All Alone“. Svi prisutni su zaplakali i tako kreće njena muzička karijera.

Bili kreće da peva po klubovima i snima ploče. U to vreme vladao je rasizam i zbog toga je Bili često bila primorana da u klubove ulazi kroz sporedna vrata. Pored toga, bilo joj je zabranjeno da se vozi liftom hotela i da sedi u baru sa ostalim gostima. Zbog konstantnog šikaniranja i nepoštovanja na koje je nailazila, Bili odlučuje da započne solo karijeru. U jednom trenutku ona snima osetljivu pesmu, ,,Strange Fruit“, koja se bavi temom linčovanja crnaca na jugu. Ova pesma biva zabranjena na radiju, ali to doprinosi njenoj prodaji i postaje jedan od najvećih hitova.

Pesme koje je pevala su često oslikavale njene romantične veze koje su bile obeležene setom i nasiljem. Bili se 1941. godine udaje za Džimija Monroa, a taj brak je vrhunac njene destrukcije. Džimi ju je upoznao sa heroinom i od tada kreće njena borba sa zavisnošću. Dok je još uvek bila u braku, Bili ulazi u vezu sa trubačem Džoom Gejom, koji je takođe bio i njen diler.

Nakon što je uhapšena zbog posedovanja narkotika 1947. godine, Bili shvatada je Amerika protiv nje. Dok je bila u zatvoru, zaklela se da više neće otpevati nijednu notu dok ne bude bila puštena. Sledeće godine je puštena zbog dobrog vladanja. Po izlasku, njen menadžer joj nudi koncert u Karnegi holu, jer je smatrao da je to idealan trenutak za njegovo održavanje. Iako je dosta oklevala, Bili ipak odlučuje da zapeva. Dvadeset i sedmog marta te godine se održao koncert na kome je cela sala bila puna.

Narednih godina Bilino stanje se dodoatno pogoršava. Ona tone sve dublje u alkoholizam, a uz to se odaje i različitim vrstama droge. Za mafijaša i dilera droge, Luisa Mekeja, se udaje 1952. I ova veza je bila obeležena nasiljem.

Poslednji nastup imala je 25. maja 1959. godine u Njujorku. Nakon ovog nastupa Bili je izgubila glas, a ubrzo je bila smeštena u bolnicu zbog velikih problema sa jetrom i srcem. Bila je tolika zavisnica da postoji priča da su policajci morali da joj oduzimaju drogu iz ruku dok je bila na samrtnoj postelji. Umrla je 17. jula 1959. godine od ciroze jetre. U trenutku smrti, Bili je imala 750 dolara i 70 centi kao njen imetak. Sav novac je dala na piće i drogu.

Više od tri hiljade ljudi, među kojima su bili i mnogi velikani džeza, došlo je na sahranu da odaju počast Ledi Dej. Njen uticaj na druge izvđače bio je izuzetno veliki, A Dženis Džoplin i Nina Simon imale su elemente njene muzike u svojim pesmama. Dajana Ros je 1972. godine nominovana za Oskara za ulogu ove pevačice u biografskom filmu Lady Sings in Blues, a Bili Holidej je posmrtno primljena u Rokenrol kuću slavnih 2000. godine. Ove godine je Andra Dej takođe nominovana za Oskara za ulogu Bili Holidej u filmu The United States vs. Billie Holiday.

youtube kanal: prokoman1

Autor: Emilija Janjić

 

1 thought on “Bili  Holidej  Tragičan život kraljice bluza koja nije pevala bluz

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *