Poslednji feuadalni sistemu Evropi

Društvo

Između dve moćne države Francuske i Velike Britanije u kanalu La Manš, koji povezuje ove dve države nalazi se ostrvo Sark.U sklopu je veće grupe ostrva, Kanalskih ostrva.

Iako feudalni sistem ne postoji još od kraja 19. veka, na ovom ostrvu feudalstvo se održalo sve do 9.aprila 2008. godine. Feudalizam potiče od latinske reči feud što označava posed.Politički pripada Velikoj Britaniji, ali tokom 16. veka za vreme vladavine kraljice Elizabete I, ostrvo je poklonila kao feudalni posed vitezu i time se ovakav sistem održao sve do 2008. Godine.Njen poslednji feudalac je bio Džon Majkl Bemont. Ostrvo nije članica Evropske unije, iako je pod nadležnošću britankse krune.Vodi se kao jedno od najbezbednijih i najmirnijih mesta za život.

Značajna godina za meštane ostrva je 2008. godina jer se feudalni sistem zvanično ukinuo i uspostavljena je demokratija.Demoktratija nije bila ustaljena već sa nekim povlasticama koje je imao feudalac,  kao vrhovni vođa. Kako je došlo do ukidanja feudalizma? Pre prelaska iz feudalizma u demokratiju, ostrvom je vladalo 40 zemljoposednika tj. vlastelina koje je odredio feudalac tj. sinjor.

Situacija je počela da se komplikujem dolaskom braće Barkli i njihovom željom da uspostave monopol nad ostrvom. Izgradnju monopola su započeli kupovinom ostrva Brek, koje je u sklopu ostrva Sark, a zatim i samih poseda i nekretnina na ostrvu.Braća su milijarderi i vlasnici lanca hotela Ritz  i TelgraphMediaGroup. Na izborima koji su se održali, braća su vodila politku potcenjivanjem protivnika, međutim rezultati tih izbora su bili totalni obrt. Na izborima je pobedila demoktratija sa odlikama feudalnog sistema, gde je sinjor imao vlast nad selom.Nemoć braće Barkli dovodi do ucenjivanje ostrvljana gašenjem fabrika i otpuštanjem radnika, više od pola meštana je ostalo bez posla. U toj nesreći meštani su se snašli, jer je i samo ostrvo specifično, pa im modernizacija nije bila neophodna.Demokratija je jednim delom nasilno sprovedena, iako su  meštani svojim glasanjem bili za drugačiji državni sistemNa ostrvu Sark nema automobila, izgrađene su dve crkve, postoje dva paba, jedan policajac, 2 zatvorske ćelije, lekar i 2 hotela za turiste.

Autor: Marija Mamić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *