DRUŠTVENE IGRE: Zabava za celu porodicu

Društvo Zanimljovsti

Današnje tablete, smart telefone, televizijske programe sa stalnim crtaćima i kompijuterske igrice nekada su menjale poprilično jednostavne ali beskrajno zabavne društvene igre.

 

Kada na stranu stavimo politiku i društvene okolnosti, ostaje činjenica da su se deca nekada više igrala i družila.

Napretkom tehnologije nazadovala je, slobodno možemo reći, socijalna interakcija medju decom i ljudima uopšte.

Društvene igre prvenstveno spajaju i decu i odrasle, poboljšavaju memoriju, podstiču matematički način razmišljanja i timski duh, a nadasve donose ogromnu količinu zabave.

 

Prisetimo se nekoliko starih dobrih društvenih igrica koje smo svi sa uživanjem igrali!

 

Čoveče ne ljuti se!

Bilo da se lako ljutite ili ne, sigurno ste ovu igru barem jednom odigrali i znate o čemu se radi!

 

Monopol

Za ovu igru treba imati čelične živce, vreme i strpljenje, jer igra Monopola često ume da potraje i po nekoliko sati (čak i dana) jer u jednom trenutku neki igrači gube, a drugi dobijaju, dok je u naprednom već moguć totalni preokret.

 

Domine

Igraju se sa pravougaonim pločicama od drveta, plastike, kosti ili kamena, a svaka pločica ima lice i naličje. Lice je podeljeno središnjom linijom i svaki je kraj označen odredjenim brojem tačaka koje se zovu “oka”.

Riziko

Riziko je društvena igra na tabli čiji je cilj: prvi ispuniti zadatak sa kartice koju ste dobili. Svaki zadatak je tajna do kraja igre. Kockice i sreća pri bacanju

istih igraju najveću ulogu u pobedi.

Šah

Sportska igra na ploči za dva igrača.

 

Neke od novijih odnosno inovativnijih igara koje su sve popularnije, jesu: “Misterija”; “Zanimljive/Zabavne asocijacije”; “Activity”; “Uno karte”; “Pet sekundi”..

 

Da društvene igre podstiču mnoge pozitivne veštine govore one za koje je neophodno razmišljati i “uključiti vijuge”, pa tako mnogi pedagozi preporučuju upotrebu istih od najranijeg doba. One okupljaju porodicu i sećaju nas na stara dobra vremena gde je ovo bilo dovoljno za pozitivnu atmosferu i dosta smeha!

 

 

Autor: Nela Baroševčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *