Prepoznaj falsifikovanu novčanicu

Biznis

U toku 2020. godine iz opticaja je povučeno 460.000 falsifikovanih evro novčanica, pokazuje podatak Evropske centralne banke.  Najviše lažnih evra otkriveno je u zemljama evro zone i ostatku EU. Narodna banka Srbije je, u svom izveštaju, navela da je u našoj zemlji otkriveno 890 lažnih novčanica, od kojih se 815 komada odnosi na evro.

Miroslav Jeremić gostujući u jutarnjem programu pokušao je da objasni razliku u falsifikovanoj i original nočanici. Naglasio je da se novčanice prvenstveno razlikuju po vodenom žigu. Kod original novčanice vodeni žig se vidi jasnije kada se okrene ka svetlu. Međutim razlikuju se i po štampi. Original novčanica je hrapavija, zbog dublje štampe, dok su falsifikovane novčanice glatke. 

Miroslav Jeremić napominje da grđani moraju voditi računa prilikom podizanja novca, trablo bi obratiti pažnju i na boje, ako novčanica menja boju, onda se radi o original novčanici. 

Prilikom gostovanja u jutarnjem programu RTS-a direktor odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja i za analizu novčanica i kovanog novca NBS, savetuje da građani prilikom kupovine u menjačnicama traže da im se zapišu apoeni i njihovi serijski brojevi. Navodi da nije dovoljno samo pregledati jedan deo novčanice jer se u praksi pojavilo falsifikovanje koje se sastoji iz dva dela – jedan deo novčanice je original, a drugi falsifikat. 

Šta kaže zakon?

(1) Ko napravi lažan novac u nameri da ga stavi u opticaj kao pravi ili ko u istoj nameri preinači pravi novac,
kazniće se zatvorom od dve do dvanaest godina i novčanom kaznom.

(2) Ko pribavlja lažan novac u nameri da ga stavi u opticaj kao pravi ili ko lažan novac stavlja u opticaj,
kazniće se zatvorom od jedne do deset godina i novčanom kaznom.

(3) Ako je delom iz st. 1. i 2. ovog člana napravljen, preinačen, stavljen u promet ili pribavljen lažan novac u iznosu koji prelazi milion i petsto hiljada dinara, odnosno odgovarajući iznos u stranom novcu,
učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina i novčanom kaznom.

(4) Ko lažan novac koji je primio kao pravi, pa saznavši da je lažan, stavi u opticaj ili ko zna da je načinjen lažan novac ili da je lažan novac stavljen u opticaj, pa to ne prijavi,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

(5) Lažan novac oduzeće se.

 

Autor Isidora Ignjatović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *