Neuništiva Nokia 3310

Biznis

Vraćamo se u 2000. godinu, gde je nastala ova neuništiva Nokia 3310. Kada je ovaj telefon izašao, naizgled je delovao ni malo posebno, međutim on se smatra jednim od najvažnijih telefona tada predstavljenih. Prodat u 126 miliona primeraka, danas prepoznatljiv po svojoj “neuništivosti“ , postao je simbol tih godina. 

 

Ovaj telefon napravljen je u Mađarskoj, što je dosta zanimljivo, jer je danas nemoguće naći popularan telefon napravljen na prostorima Evrope. Predstavljena je kao ,,telefon za mlade“, što je značilo skidanje originalnog kućišta i menjanja u neku drugu boju ili dezen i u slučaju da oštetite telefon, možete staviti novo kućište i dobijate “nov“ telefon. 

 

U to vreme, ovaj telefon je bio prava senzacija, mogao je da prikaže pet redova teksta, imao je mogućnost slanja vrlo jednostavnih slika, koje su mogle da služe kao pozadina, ili da se pošalju, kao na primer čestitka za rođendan, međutim nemoguće je poslati te sličice na današnje telefone. 

 

Chat tadašnje Nokie bio je prvi korak ka vidu chat – ova koje imamo danas. Sve poslate ili primljene poruke, bile su odvojene u folderima primljeno ili poslato, što nije bilo toliko jednostavno za snalaženje, činilo se da su kreatori ovog telefona u to vreme malo poranili sa ovakvim vidom dopisivanja. Još jedna zanimljivost, za koju je malo ko znao, jeste da je ovaj telefon imao mogućnost glasovnog biranja, prilično napredno za taj period. 

 

Pored zvuka, koji je jedan od “zaštitnih znakova“ ovog telefona, nostalgiju bude i igrice kao što su  ,,Snake“ i ,,Space Impact“, a pored njih imao je i aplikaciju ,,Composer“, koja je omogućavala sklapanje melodija po želji. 

 

Dizajner ovog telefona želeo je da ovaj model izgleda “prijateljski“, zato ima zaobljene uglove i dugmiće koji “podsećaju“ na osmeh. Imala je WAP pretraživač – mobilni Internet (zato se u mnogim reklamama, gde se pojavljuje ovaj telefon, može videti kako neko naručuje avionsku kartu preko njega). 

 

Ali, kako je nastala priča o “neuništivosti“?

 

Nokia  je imala mnoge prodavanije modele telefona, ali zašto je baš ovaj ostao najviše upamćen? Sve je počelo od šale na ,,Reddit“ platformi, gde je bio spomenut drugi model, Nokia telefona, kroz jedan komentar se provukao model 3310 i tako je nastao ,,meme(mim) za Iphone i Nokia telefon. Ovo nije pravi odgovor na ovo pitanje, jer još uvek se pitamo ,,zašto baš ovaj model“? Možda je presudila čista sreća ili ljudi ipak imaju najviše sećanja na ovaj model. 

Autor: MArija Mamić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *