Ivan Klajn- životna priča

Kultura

Veliki gubitak za našu kulturu donela je smrt našeg čuvenog lingviste, profesor, izuzetnog poznavaoca jezika, autora, prevodioca, naš neverovatni Ivan Klajn, preminuo je u svojoj 85. godini, ostavivši za sobom pečat u istoriji i kulturi.  Ovaj lingvista jevrejskog prezimena, poreklom je iz Poljske. Njegov otac bio je Hugo Klajn psihoanalitičar, pozorišni reditelj i profesor Univerziteta, njegova majka Stana bila je muzikolog. 

Klajn je rođen 31. januara 1937, godine, u Beogradu, gde je i diplomirao u Grupi za italijanistiku Filološkog fakulteta, ovde je takođe magistrirao i doktorirao. 

Iako je bio romanista, Klajn se bavio problemima u našem jeziku, radio je na dopunjavanju i osavremenjavanju jezičke norme. Njegovi radovi bili su bitni, ne samo za lingviste, već i za pisce, lektore, nastavnike i studente. Najveće ostvarenje naše lingvistike, smatra se njegovo delo ,,Normativna gramatika srpskog jezika“. Sarađivao je sa Predragom Piperom, te je nastalo delo ,,Veliki rečnik stranih reči“, takođe zajedničkim radom sa Milanom Šipkom nastaje više puta izdato delo ,,Rečnik jezičkih nedoumica“. Njegov doprinos je izuzetno značajan za podizanje jezičke kulture i osavremenjavanje jezika. 

Od 1974. godine piše tekstove o problemima savremenog srpskog jezika u časopisima ,,Borba“, ,,Ilustrovana politika“, ,,Politika“ i ,,NIN“. Bio je urednik lingvističkog časopisa ,,Jezik danas“ u izdanju Matice srpske i član Uređivačkog odbora ,,Živi jezici“, takođe je objavljivao radove na italijanskom jeziku u italijanskim časopisima i zbornicima. 

 

Preveo je brojna dela sa italijanskog na engleski jezik, a neka od njegovih najznačajnija dela su: „Istorijska gramatika španskog jezika“, „Italijansko-srpski rečnik“, „Rečnik jezičkih nedoumica“„Tvorba reči u savremenom srpskom jeziku“  i „Uticaji engleskog jezika u italijanskom“ i mnoga druga.

Bio je dobitnik mnogih priznanja i nagrada, kao što su Nagrada Ministarstva spoljnih poslova Italije za „Italijansko-srpski jezik“, Orden Italijanske zvezde solidarnosti, Povelja Matice i Sretenjski orden trećeg stepena.

Živeo je ispunjen život, potpuno posvećen nauci. Njegov izuzetan talent za jezik pružio je mnogo, ostavio je trag za sobom, mnoga dela, nagrade, pohvale, pa i samo mišljenje njegovih kolega o njegovoj ličnosti, toliko da nikada neće biti zaboravljen. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *