Sećanje na Tozovca

Kultura

Kao istiniti boem, nijedno kafansko veče nije moglo da se zamisli bez makar jedne njegove pesme,kako i na vrhuncu njegove karijere, pa tako i do dan danas. Tozovac je predstavnik jednog otmenog perioda naše narodne muzike.Tozovca možete da ne slušate, ali  ne možete da ne znate makar neku jednu njegovu pesmu, počevši “Jesen u mom sokaku”, “Ovamo cigani”, “Ti si me čekala”.

Govorio je “Ako neko želi da uđe u moju dušu, nek pročita moje pesme.”

Talenat i afinitite ka harominici i muzici otkriva već u prvom period svog života.Harmoniku prvi put uzima sa deset godina i nastupa, sluh za harmoniku je nasledio od svog oca, slušajući ga kako svira.Širokog interesovanja naučio je da svira trubu i bubanj.Sa harmonikom zarađuje svoje prve honorare.Debi i ulazak na muzižku scenu doživeo je 11. juna 1965.godine. Poznati nadimak Tozovac, dobija po svom ocu Tozi. Kao pevač I kompozitor, predstavnik je narodne I folk muzike.U svojoj karijeri sarađivao je sa mnogim značajnim i cenjenim kompozitorima i  pevačima, neki od njih Lepa Lukić, Cune Gojković, Silvana Armenulić, Miroslav Ilić.Izdavačke kuće za koje je izdavao i komponovao su PGP RTS i oko 2000-ih izdaje i za  Grand produkciju.

Svoju karijeru je pored mnogih pesama za sva vremena, gradio na mnogim muzičkim festivalima koji su bili veoma cenjeni u Jugoslaviji i koji su iznedrivali prave pevače.Nastupao je mnogi festivalima “Pesma leta”, “Beogradski sabor”, “Hit parada”.Vodio je emisiju “Folk parada” sa Cunetom Gojkovićem I Zlatom Petković, koja je inzedrila mnoge poznate pevače današnje narodne muzike.Pojavljivao se u filmovima “Otpisani”, “Prva srpska železnica” , “Momčine”, “Bog stvori kafansku pevačicu”.Komponovao je muziku za filmove “Lov na jelene” I “Balkan ekspres 2”.Dobitnik je mnogih festivalskih nagrada.Povod šezdeset godina RTS-a dobija nagradu Zlatni mikrofon Radio Beograda, kao kruna krajire. 2012.godine je održao svoj posledji solistički koncert u dvorani Sava Centru, na kojem je gost bio glumac Ivan Bekjarev koji je recitovao Tozovčevu zbirku pesama “Poezija”.

Rodom je iz Kraljeva, gde je proveo svoje detinjstvo, završio kraljevačku Gimnaziju i ekonomski fakulet. O privatnom životu jako se malo zna, nikada nije bio akcenat na tome, već na njegovoj muzici.Danas u Kraljevu ima zvanje počasnog građanina.

Autor: Marija Lilić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *