Šta Srbi da očekuju od Bajdena? Kosovo ne smemo priznati!

Politika

Tramp ili Bajden? Koji bi vaš izbor bio? Ko vam je draži? Za koga smatrate da je bolji za Srbiju? Znajući Bajdenov stav verovatno ga većina Srba ne podržava i nije im bilo drago kad je postao predsednik.

 

Džo Bajden je predsednik SAD-a, koji je došao na vlast nakon Donalda Trampa. Član je Demokratske stranke i 46. je koji vrši tu funkciju.

 

Njegova politika je jako okruta prema Srbiji i generalno Balkanu. Nimalo nije objektivan, a neki bi rekli ni pravičan. Neki ga čak zovu i srbomrzcem.

Još od vremena rane faze balkanskih konflikata bio je pristalica agresivne spoljne politike SAD-a na Balkan. Čak je i Slobodana Miloševića zvao ratnim zločincem. Za bosanske muslimane je organizovao vojne obuke i zalagao se da ukinu snakcije na uvioz oružja državama koje su srpski protivnici. Imao je veliki uticaj na Bila Klintona i njegovo zalaganje za ratnu opciju dovelo je do vojnog angažovanja NATO-a u vazdušnim operacijama na Balkanu.

Mnogi će pomisliti da ni danas ništa bolje ne možemo očekivati od njega. Svi su se odmah uplašili šta će biti sa Kosovom. 

Kada je došao na vlast najavljivao je mirnu politiku i da ima velike planove za Srbiju. Da li ste mu verovali ili ste znali da se tu nešto krije? Zašto se tako postavio i šta mu je to značilo, ne znamo. Ali je očigledno da su se neke stvari promenile.

 

Na početku su bile izjave da on dobro poznaje Srbiju, u šta ne sumnjamo, da ima dobar odnos sa predsednikom Vučićem i da nam predstoji saradnja. Karpenter, Bajdenov savetnik, isticao je da postoje šanse da se iskoriste veze koje postoje već nekoliko godina i da su njihovi ciljevi da se Srbija učvrsti kao strateški važna zemlja na Zapadnom Balkanu i učvrsti u EU i evroatlanskim strukturama. Takođe je govorio da je cilj dijaloga Beograda i Prištine obostrano priznanje i smatra da je Vašingtonski sporazum bitan za ekonomske i komunikacijske veze između Beograda i Prištine. Još jedna stvar za koju će se zalagati je da Srbija  uđe u EU.

Sve ove priče su bile dok Bajden nije došao na vlast. Onda su se stvari malo promenile…

 

Džo Bajden je postao novi predsednik, ali politika je ista kao ona koju je zastupao ranije. „Sveobuhvatni sporazum o normalizaciji s Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje“ je poruka koju smo dobili. Srpski zvaničnici, kao ni narod ovo nisu dočekali oduševljeno. Predsednik Vučić je bio izričit da od tog priznanja nema ništa. Kako je naglasio on se već izjasnio po tom pitanju i neće menjati stav. 

 

Da stvar bude zanimljivija Bajden je čestitao Dan držvnosti, ali sa porukom o priznanju. Kako to protumačiti? Šta nam je hteo poručiti i šta će se stvarno desiti, ostaje nam da vidimo. 

Jedno je sigurno da nas od njega ništa ne može iznenaditi. Ako se prisetimo njegovih izjava još iz 1999. treba sve da nam bude jasno. „Treba da odemo u Beograd i da okupiramo tu zemlju u japansko-nemačkom stilu“ bila je jedna od izjava sa kojom je aludirao da Srbija treba da bude okupirana kao što su bile Nemačka i Japan posle Drugog svetskog rata zbog zločina. 

 

Da li će Bajdenov pritisak biti toliko jak i da li će on uspeti u onome što je naumio? Da li će Kosovo biti priznato? Koji je vaš stav prema svemu ovome? 

Autor: Teodora Kijanović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *