Preminuo Predrag Živković – Tozovac

Društvo

,,Jesen u mom sokaku’’ ,,To ludo srce moje’’ ,,Vlajna’’ ,,Uzmi sve što ti život pruža’’ ,,Ovamo cigani’’ svi ovi hitovi vezuju se za jednu ličnost Predraga Živkovića – poznatijeg po nadimku Tozovac.

 

  Predrag Živković Tozovac rođen je 1936. godine u Kraljevu. Njegovo detinjstvo je obeležila smrt oca, koga kaže dugo nije mogao da prežali. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a u Beogradu Višu komercijalnu školu. Njegov otac  Svetozar – Toza Živković bio je vrsni harmonikaš, po kome je kasnije Predrag dobio nadimak.  Odrastanje u muzičkoj porodici je bilo lako, imao je veliko razumevanje i podršku, a prvu pesmu je snimio 1965. godine. Povodom 60. godina RTS-a uručena mu je nagrada Zlatni mikrofon, za doprinos muzici i uspešnoj karijeri. 

U oktobru 1941. godine nemačka vojska je streljala njegovog oca, zajedno sa nekoliko hiljada Kraljevčana. Ostao je sam sa majkom i bakom, za koju kaže da se lavovski borila kako bi ga izvela na put.   

Po završetku osnovne škole upisao je kraljevačku Gimnaziju. Ipak, mnogo više od škole, zanimali su ga golubovi. Jednog dana njegova razredna je došla kod majke i rekla joj da je Predrag ubedljivo najgori đak u odelenju. Budimku je to jako pogodilo, a videvši je kako plače on je podelio svoje golubove prijateljima i posvetio se učenju kako bi položio maturu.

Uz njegovu muziku mnogi su se spojili, mnogi su tugovali, mnogi su se radovali ali jedno je sigurno, niko nije ostao imun. 

Vest o smrti poznatog pevača izazvala je veliku pažnju javnosti na internet. Brojni korisnici društvenih mreža odali su počast Živkoviću uz citate njegovih hitova.

 

Autor  Isidora Ignjatović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *