Ko su gejše?

Društvo

Prvo da razjasnimo gejše nisu bile prostitutke. To je bilo jedno  poštovano zanimanje koje su ljudi cenili i  uvažavali i nije mogla svaka devojka biti gejša. U jednoj devojčicci su morali prepoznati taj neki dar kako bi imala priliku da ode na podučavanje. To je bila privilegija.

U bukvalnom značenju gejše bi bile osobe koje ugađaju. Osobe od umetnosti. One su svojim  talentima zabavljale goste. Dok danas imamo samo ženske gejše u prošlosti to su prvo bili  muškarci. Da bi bolje shvatili njihov život  i potrebu jedne devojčiće to da postane morate znati nešto o položaju žena u tom periodu. One su bile potpune zavisne od muškaraca i nisu imale nikakvu slobodu. Muškarac se obrazovao i radio. Žena nije mogla izlaziti iz kuće i imati neki svoj slobodan i samalostalan život. Ceo njen život je bio posvećen muškarcu.

Tako je došlo do odvajanja jedan broj ženske populacije koje nisu bile prinuđenje da se udaju. Već sa šest godina,šest meseci i šest dana uzimali su ih za poduvačavanje. Danas je to šesnaest godina i obuka traje pet godina. Moramo naglasiti da se to mnogo razlikuje od tradicionalnog učenja.  Te devojčice su mogle da se obrazuju. Gejša je morala imati posedeovanje raznih veština.  Imala zadak da nauči sve o japanskoj tradiciciji, umetnosti i kulturi. Obavezno je  bilo da ima veliki spekttar znanja u različitim oblastima. Znale da sviraju ručni bubanj i šamisen . Poprilično je bila upućena u društvene dagađaje i politiku. Kako bi bila uspešna morala je posedovati šarm i duhovitost. Lepota se podrazumevala. Ona lepota koja je jednu devojku odvajala od drugih.

I tu dolazimo do toga zbog čega one nisu bile prostitke? Muškarci su dolazili da gledaju gejše zbog umetnosti. Oni su tu ostavljali svoje brige i opuštali se. Njihova vešina je bila izvanredna. I bila je velika privilegija gledati njihova izvođenja a još više uživati u njihovom društvu. To su mogli samo Japanci i neko koga baš Japanci poštuju. Tako je i dan danas. Japanci su na taj način uspeli da sačuvaju svoju tradiciju.  Muškarci su voleli  da se druže sa njima posle umetničke tačkei da razgovarjau.  Ti  razgovori nisu bili plitki i površni. Zato je bilo veoma važno da gejša bude obrazovana. Mogle su da stupe u neki intimniji odnos i da ona bude i ljubavna saputnica . Pošto nisu morale da se udaju gejše su imale tu slobodu. Ali i za to su imali posebna pravila.

Danas ima mnogo manji broj devojaka koje odlučuju da postanu gejše. Ali oni to biraju dok u prošlosti one su birane i nisu mogle da odlučuju  da li će im to biti način zarađivanja. Gejše su se znale mešati i sa nekim drugim društvenim kategorijima.  Zato i dalje postoji misterija ko su zaista one? Šta je mit i  legenda a šta je zaista tačno? Kada su prestavnici zapadne civilicije došli u Japan oni su sve društvene tekovine videli na  malo drugačiji način.

Autor:Aleksandra lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *