KO JE BILA MIRA MARKOVIĆ?

Politika

Mirjana Mira Marković bila je srpska političarka, lider partije Jugoslovenska levica, doktor nauka i profesor sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu ali ipak najpoznatija kao supruga bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića.

 Mira je rodjena 10. Jula 1942. godine u selu Brežane nadomak Požarevca, gde je njena majka Vera Miletić bila u partizanima.

Za Markovićevu se ne može reći da je imala najsrećnije detinjstvo jer su agenti Specijalne policije, samo 15 meseci nakon njenog rodjenja, uhapsili majku Veru te je podvrgli strašnom mučenju a zatim i streljali. Kada je Vera uhapšena, Moma Marković, otac jednogodišnje Mirjane, već je bio politički komesar Glavnog štaba NOV i PO Srbije. O devojčici su se brinuli baka i deka, roditelji nastradale Vere, koji su i nakon rata nastavili staranje o unuci jer je otac usled pobede komunista bio zaokupljen partijskim poslovima, te ga je ćerka u narednim godinama vidjala samo za vreme letnjeg odmora.

 

Osnovnu školu završila je u Požarevcu.

Mirjana je žena koju je Slobodan Milošević primetio još tokom gimnazijskih dana, sa kojom je potom proveo čitav život i koja ga je usmerila ka komunizmu. Za njega se kasnije udala i rodila dvoje dece- Mariju i Marka.

 

Kako je to već bila tradicija u porodici, Mirjana je rano postala komunistkinja. Preminula majka bila joj je idol, često ju je spominjala, i takodje je jednim neobičnim, simboličnim gestom pokazivala svoju trajnu vezu sa njom. Naime, vrlo često nosila je cvet u kosi po čemu je i poznata najširoj javnosti. Jednom prilikom, objasnila je da je na davno snimljenoj fotografiji njena majka imala takav cvet u kosi, pa je ona odlučila u tu čast da i sama nosi isto, kako bi sa njom na neki način održala kontakt.

 

Objavila je oko stotinu radova iz područja sociologije i autorka je dva udzbenika iste tematike. Bavila

se publicističkim radom i napisala je knjige memoara Odgovor, Noć i dan i Bilo je to ovako koje su prevedene na više od 15 jezika. U jednom intervjuu rekla je da je memoare Bilo je to ovako napisala da bi “ispunila poslednju želju supruga”.

 

Mirjana je napustila Srbiju pošto je Milošević isporučen Medjunarodnom krivičnom tribunalu u Hagu, gde mu se sudilo zbog ratnih zločinaca i genocida počinjenih tokom ratova na Balkanu 1990-tih godina.

Bila je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. raspisana medjunarodna poternica, te iz tog razloga nije prisustvovala Miloševićevoj sahrani u dvorištu porodične kuće u Požarevcu 2006. godine.

Umrla je u Moskvi 2019. godine gde je kao udovica provodila svoje dane. Kremirana je, a potom je njena urna dopremljena u Srbiju i sahranjena u dvorištu odmah pored supruga.

Autor: Nela Baroševčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *