Bangladeš i Indija-kontrast zemalja

Politika

Jedan kontinent, dve susedne države, mnogobrojne znamenitosti koje obiluju  različitom kulturom. Indija, poznata i kao čistilište sveta, zemlja poznata po svojoj  zadivljujućoj raskoši i bogastvu, sa jedne, i mizerije i siromaštva, sa druge strane. 

Bangladeš, najmlađa država u južnoj Aziji, nekada je bila deo muslimanskog  Pakistana, koji je igrom slučaja postao zakleti neprijatelj hinduističke Indije.  Bangladeš je najveća delta na svetu. Međutim njen geografski položaj, itekako 

odgovara Indiji, koja je od samog početka podržavala odcepljenje Bangladeša od  Pakistana, kada je konačno proglašena nezavisnost 1971. godine Pakistan je  pretrpeo snažan udarac.  

Zategnuti odnosi između Indije i Pakistana 

Indija je svetovna država gde se poštuje podela na državnu vlast i versko  opredeljenje. Većina Indijaca su poštovaoci hinduizma koji je tokom vremena  napredovao i doživeo metamorfozu stvarajući uticajne promene i religiozne  koncepte. Napetost između hinduizma i islama podigla se do tog stepena da se  britanska kolonija koja se nalazila na Indijskom potkontinentu podelila dajući time  osnovu za formiranje dve različite države- Indiju i Pakistan.  

  1. maja 1998. godine Indija je bila kritikovana od strane Međunarodne svetske  zajednice, uprkos neslaganju i nezadovoljstvu koje je ostastak sveta iskazao Indija  je izvršila nekoliko nuklearnih proba, koje su dovele do eskalacije napetosti  između Indije i Pakistana.  

Bangladeš-najugroženija država u svetu

Skoro cela teritorija zemlje je na visini od nekoliko desetina metara iznad nivoa  mora. Cikloni svaki put oštećuju gradove i sela ogromnim talasima, reke koje se  izlivaju iz svog korita uništavaju njive. Kroz Bangladeš protiču dve reke koje se  ulivaju u Bengalski zaliv- Gang i Bramaputra. 

Prema popisu iz 2008. godine samo 15% ukupne teritorije je dovoljno  navodnjeno,a to dovodi do smanjene količine useva, što dovodi do gladi i  siromaštva. Veliki problem Bangladeša jeste prenaseljenost. 

Osnovni problem Indije  

Najznačajniji problem sa kojim se Indija danas bori, jesu sukobi između kasta, kao  i oni koji su zasnovani na religioznoj ili etničkoj osnovi. Drugi problem, jeste  siromaštvo. Ipak, Indija raspolaže ogromnim rezervama razazličitih ruda i može  da se pohvali razvijenom industrijom i veoma naprednom tehnologijom.  Ekonomija je zasnovana na poljoprivredi šećerne trske, žitarice, krompira,  pamuka koji se izvozi godinama unazad za svetsko tržište. Indija je poznata po  industriji metalurgije odnosno proizvodnje čelika, tekstila i kože, kao i hemijskih  proizvoda. 

Neposredni razlog za odvajanje Bangladeša od Istočnog Pakistana 

Ciklon iz 1969.godine izazvao je poplave u kojima je poginulo hiljade ljudi.  Zapadni Pakistan nije pružio nikakvu pomoć istočnim delovima zemlje. To je  pogodilo žrtve kataklizme i izazvalo izbijanje građanskog rata. Bangladeš se  

izborio za svoju nezavisnost ali je poginulo više od milion i po ljudi. 1975. godine  nakon ubistva Mudžibura Rahmana, osnivača države vlast je preuzela vojska.  Bangladeš je jedna od najsiromašniojih država na svetu i nalazi se pri samom vrhu  najkorumpiranijih država zbog lako podvodljive uprave. U Bangladešu se Praznik  mučenika slavi 21. februara. Na ovaj dan je 1958. godine ubijena grupa studenata  koji su protestvovali zbog diskriminacije bengalskog jezika. 

Autor: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *