Kako izgledala vila Mir

Društvo

Tokom emitovanja serije Porodica mogli smo da vidimo da je bivši predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević nakon bombardovanja 1999. do hapšenja 2001. živeo u Vili Mir na Dedinju. Vila je bila izgrađena 1979. godine prema potrebama doživotnog predsednika SFRJ Jugoslavije Josipa Broza Tita, međutim on se u nju nikada nije uselio, jer je ubrzo nakon njene izgradnje umro.

 

Nakon toga bila je memorijalni muzej gde su bile smeštene stvari koje su bile u vlasništvu Tita i koje su predstavljale njegov lik i delo. Tu su se nalazile Likovna zbirka, Zbirka primenjenih umetnosti, Arheološka zbirka, Zbirka diploma i plaketa, Numizmatička zbirka i Zbirka ličnih predmeta Josipa Broza, ali zbog novonastale situacije u državi taj muzej je ostao obeležen u svojoj suštini svega oko deset godina.

 

Ono što je interesantno za samu građevinu je da je ovalnog oblika i da poseduje oko 10 soba i 6 kupatila. Vila je izgrađena kako za privatne tako i za javne potrebe Tita. Izgled vile je otvoren za važne goste i izgled je moderniji. Danas je, kako navodi Kurir, Vila Mir prodata košarkašu Nikoli Pekoviću.

 

Prema izvorima iz raznih medija Vila poseduje okrugli hol za obraćanje važnih zvaničnika, ima dosta prostorija koje su namenjene za sastanke, baštu, bilijarnicu, bife sa raznim vrstama vina, lovačku sobu, sobu za važne goste, bazen koji smo videli i u seriji, sprave za vežbanje i stoni tenis…

 

Autor: Natalija Paunović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *