4. april – Dan za proslavu ili dan za tugovanje?

Društvo

Na mladima svet ostaje. Jedna od najčešće upotrebljenih rečenica kada se govori o mladom stanovništvu. Ali šta ona zapravo znači? Predstavlja li progres koji omladina svojim stečenim znanjem i prirodnim talentima može doneti ili predstavlja prenošenje nekih konstantnih pitanja zbog kojih dolazimo u neprijatne sukobe? 

Jedno od pitanja jesu studentska prava. Želja za manjom školarinom, manjom količinom obaveza pri prikupljanju određenih bodova, manjom cenom svih potrepština jednom prosečnom studentu. Sve ovo čini pitanje zbog kog se redovno organizuju skupine velikog broja učenika fakulteta na zakazanom mestu i zajedničkim snagama bune u nadi da će neko zaista čuti njihov glas, shvatiti ih ozbiljno i pružiti pravu priliku za razumnu pomoć.

Kako se ovakvi događaji dešavaju sada tako su i mnogo pre.

  1. , student Žarko Marinović izgubio je život u borbi za ostvarenje željenih studentskih prava. Bio je učenik Pravnog fakulteta i član revolucionarkog studentskog pokreta. Do fakulteta je došao težim putem jer jedna od njegovih briga bila je siromaštvo. Ali kako želja za znanjem i upornost nisu bile u manjku, uspeo je da se izbori i ode u Beograd na studije. Nije trebalo mnogo da bi se susreo sa novčanim problemima koje studije sa sobom nose. Tako je i dospeo u revolucionarni pokret, želeći da sebi obezbedi bolje sutra. 

Nažalost, njegova istrajnost u borbi za svoje ideale prekinula se na protestu 4. aprila 1936. godine ispred zgrade Patološkog instituta Medicinskog fakulteta, braneći druga od neželjenog ishoda. Od tada, ovaj dan obeležavamo kao Dan studenata.

Svake godine, studenti i profesori u Aleji velikana na Novom groblju polažu venac na grob ovog mladog borca za prava.

Pored nošenja venca Dan studenata obeležava se i tradicionalnom žurkom u Studenjaku u Studentskom gradu, nizom ponuda za studente za posete kulturnim događajima i odsustvom časova na većem broju fakulteta. 

Neki od studenata žurke, koncerte i bilo kakav vid proslave u razdraganom tonu smatraju nepristojnim i  ne izražavanjem pošte borbi tolikog broja studenata pre i izgubljenom životu a neki pak uživaju u činjenici da imaju dan slobodan od predavanja za opuštanje uz prijatelje, dobru muziku i pozitivno raspoloženje. Stavovi su raznoliki i mnogobrojni i svakom se možemo slobodno pridružiti.

Da li je ovo dan koji treba u studentima da buni duh pobune, i zajedničkim borbom ili dan koji treba da im pruži mir i dobar provod? Pitanje je jedno a odgovora mnogo.

Srećan svima Dan studenata.

 

Autor: Kristina Arsić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *