Ko su Tatari i kako su uspeli srpski kraljevi da ih pobede?

Društvo istorija

Ko su Tatari? Da li su oni zapostavljen narod? Zašto ih ruski vladari nisu prihvatali? Šta su Staljin i Ivan IV imali protiv njih? Da li su se na kraju izborili za svoju ravnopravnost? Kako su podneli poraz srpskih kraljeva?

 

Tatari ili Mongoli, kako se drugačije zovu, su turkijski narod koji je naseljavao Tatarstan i druge delove Rusije. Naziv se menjao vremenom, a izvorno ime Tatarlar se odnosi na mongolsko pleme Ta-ta, koje je živelo severno od pustinje Gobi u 5 veku. Pripadaju grupi nomadskih, stočarskih plemena. 

Tatari su zauzimali mnoga područja, pa se danas ne može tačno utvrditi ko su sve Tatari. Oni najčešće pripadaju turkijsko-mongolskom narodu koji govori turkijski jezik i pripada muslimanskoj veroispovesti, sa malo pravoslavaca.

 

Tatari su bili vladajući sloj u Zlatnoj Hordi. Nakon njegovog slabljenja i dalje su vladali Kazakstanskim i Krimskim kanatima sve do 15. veka, kada ih potiskuju Rusi. 

Učestvovali su u mnogim ratovima kao što su Rumunsko-krimski rat, Poljsko-kozačko-tatarski rat, ali su se borili i protiv vojske srpskih vladara kralja Dragutina i kralja Milutina Nemanjića.

   

photo: wikipedia

Retko ko zna da su naši proslavljeni vladari ratovali i na kraju odneli pobedu nad Tatarima. U to vreme Mongoli su bili jaki i predstavljali najveću vojnu silu. Pobede su samo nizali i to nad Kinom, srednjom Azijom, severoistočnom Rusijom koju su zatočili i vladali njome 240 godina. Nakon toga su krenuli ka Balkanu gde su opustošili i opljačali Hrvatsku, Dalmaciju, Bosnu i Bugarsku. Uz pomoć Bugarske, Mongoli su počeli da pljačkaju severne delove Srbije kojima je vladao kralj Dragutin. Pokušaj suprostavljanja Tatarima nije uspeo pa je kralj Dragutin tražio od brata, kralja Milutina da mu pomogne. Njihove vojske su se ujedinile i osvojile grad Ždrelo i Braničevo sa Kučevom. Nakon toga uporna bugarsko-tatarska vojska je prodrla do Peći, ali je opet podnela poraz od kralja Milutina. Posle ove bitne sklopljen je mir između Bugarske i Srbije. Tatarski vođa ovo nije podneo i pripremao se za napad, ali ga je kralj Milutin preduhitrio i poslao diplomatsku misliju koja mu je ponudila mirovni ugovor. Najveću žrtvu koju je moga da podnese, naš kralj, je da pošalje svog sina Stefana (Stefan Dečanski) u Nogajev dvor, gde se zadržao sve do njegove smrti.  Time je okončan rat ova dva naroda.

 

Prvi Tatari su se 1236. godine nastanili na Krimsko poluostrvo i u južnu Ukrajinu. Živeli su u Krimu, Ukrajini, Turskoj , Rumuniji i mnogim drugim zemljama, ali razlike između njih skoro da ne postoje. 2010. godine na Krimu je registrovano 260 hiljada, dok je u Turskoj bilo 4 – 6 miliona stanovnika, Turaka krimskog porekla. Ovaj narod tečno govori krimsko-tatarski, ruski i ukrajinski jezik. U Drugom svetskom ratu krimski Tatari su raseljeni, dok su kazanjski imali svoju autonomiju.

photo: wikipedia

Staro-tatarsko naselje je istorijski deo grada, koji je osnovan u 16. veku kada je Ivan Grozni osvojio Kazanj i sve njih oterao u periferni deo grada. Za njegovo vreme nije bilo dozvoljeno zidanje džamija, već su mogli da posećuju samo one koje su već postojale. 

Ovo pravilo je važilo sve dok Katarina Velika nije posetila ovo mesto i na zahtev stanovnika dozvolila podizanje novih džamija. Tada je sagrađena prva kamena džamija.

photo: wikipedia

Imućni Tatari su gradili kuće na tri sprata. Za vreme Ruskog perioda u Kazanju je bilo zabranjeno da se kuće farbaju u više od dve boje, ali se pravilo nije poštovalo. Prvi sprat je bio od kamena i tu su bili dućani, a viši su bili od drveta. Na drugom spratu su živeli vlasnici kuća sa svojim porodicama, a na trećem je bila posluga. Svaka njihova kuća se delila na dva dela, muški i ženski. Ženski deo je bio u istočnjačkom stilu, dok je muški bio strogo u evropskom stilu.

Tatari su voleli nakit i da budu celi ukrašeni. To se moglo primetiti i kod žena i kod muškaraca. Masivni nakit, koji je bio težak oko 15 kilograma, bio je njihov zaštitni znak. Zbog svoje težine, veličine i s obzirom da se stavljao na različite delove tela, proizvodio je jake zvukove, te su se Tatari prvo čuli pa tek onda videli.

 

Što se tiče njihove kuhinje voleli su peciva, a njihovo najpoznatije jelo je beleš.  Čaj su pili uz svaki obrok i u njega stavljali razne začine, dok su za poslasticu spremali čak – čak, čiji prevod znači vrlo malo. Ovaj slatkiš ima veliko značenje kod njih jako ga poštuju.

 

Poznati Tatari su: gimnastičarka Alija Mustafina, manekenka Irina Shayk. teniserka Diana Safina, teniser Marat Safin, glumac Charles Bronson i fudbaleri Dinijar Biljaletdinov i Rinat  Dasajev.

Autor: Teoora  Kijanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *