Zašto su meseci kod Srba, Hrvata i generalno Slovena drugačiji?

Društvo

Kada pogledamo momenat u istoriji naroda, primetićemo da mnoge reči imaju koren iz njegove upotrebne vrednosti. Recimo srpska reč „otadžbina“ jasno pokazuje da se radi o nekom rodnom mestu naših predaka (oca) ili „domovina“ mesto gde je naš dom. Tako je nekada bilo i sa slovenskim kalendarom, koji danas aktivno Hrvati koriste: Siječanj je Januar, Veljača je Februar, Ožujak je Mart, Travanj je April, Svibanj je Maj, Lipanj je Jun, Srpanj je Jul, Kolovoz je Avgust, Rujan je Septembar, Listopad je Oktobar, Studeni je Novembar, Prosinac je Decembar.

Ranije su na prostorima Balkana, Sloveni koristili upravo ovaj kalendar iz razloga što su svaki mesec povezivali sa određenim radnjama Listopad – jesen, padanje lišća, Siječanj – sečenje drva u tom momentu, Veljača – vejavice…

Dokazi da su i Srbi koristili ovakave nazive nalazi se u Vukovom rečniku početkom 19. veka gde je imao ove nazive pod naslovom „Stari srpski nazivi za mesece“. Prihvatanjem Gregorijanskog kalendara Srbi su uveli nove rimske nazive.

Autor: Natalija Paunović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *