Skriveno blago Srbije manastir Vitovnica

Društvo istorija

Ne zna se tačno kada je izgrađen jer nije pronađena osnivačka povelja. Prema određenim predanjima, manastir je podigao kralj Milutin nakon što je savladao odmetnute tatarske razbojnike – braću Drmana i Kudelina, koji su harali u Braničevskom okrugu.

Ovo je jedno od najskrovitijih mesta u Srbiji. Udaljen je 10-ak kilometara od Petrovca na Mlavi i nalazi se na desnoj obali reke Vitovnice.

Manastirska crkva posvećena je Uspenju Bogorodice. U naosu crkve nalazi se kamena ploča sa natpisima na staroslovenskom i starojermenskom jeziku, koja datira iz 1218. godine.
Crkva je građena u moravskom stilu; malih je i skladnih proporcija, ozidana kamenom, krečnim malterom, i sa vrlo malo opeke.

Manastir Vitovnica je više puta paljen i uništavan. Poslednji put ga je obnovio Hadži Stefan Bojović, 1856. godine, i tom prilikom na crkvi su dozidani priprata i zvonik. Manastirska biblioteka je dva puta teško stradala – prvi put od Bugara u srednjem veku, a drugi put 1941. godine. Srećom, sačuvano je Vitovničko jevanđelje

Pre pet godina na sajtu Jutjub objavljeno je svedočanstvo o jedinstvenom događaju. Naime, uoči Uskrsa 2013. godine, portret prislonjen uz nadgrobni spomenik nekadašnjeg igumana manastira Vitovnica, oca Tadeja, proplakao je! Prema svedočenjima vernika koji su se tada zatekli u porti manastirske crkve, suze su „širile rajski miomiris“, a oni koji su ovom činu prisustvovali, osetili su „neverovatnu blagost“.

Autor:Jovana Zizović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *