HIP-HOP KULTURA

Kultura Showbiznis

Nastanak hip-hopa se najviše vezuje za Afro amerikansku kutlturu i 70-e godine 20.veka.
Reči hip-hop, označavaku skakanje.On je osnova za sve ono što će nastati na osnovama urbane kulture, hip-hopa.Sastoji se iz četiri bitna elementa:kao najbitnije repovanje,hip-hop ples,disk-džokejstvo i pojava nove vrste umetničkog izraza- urbana umetnost – GRAFITI.Elementi koji karakterišu dodatno stil su specifičan način oblačenja, bitboks, hip-hop jezik.Kolevka se vezuje za Njujork, tačnije Bronks, ali se vode rasprave da li je Južni ili Zapadni.
Začetnik zmetničkog pravcaa je Afrika Bambaata.Brzo se proširio celim svetom i mešao sa različitim žanrovima u muzici, tehnologiji, umetnosti i postaje životni stil.Urbana umetnost je zamenila tuče i ubistva u crnačkim kvartovima tj. getoima, ali su borbe su se vodile u repovanju i brejk densu.
„Old school hip hop era“ se vezuje od 1970. Do 1985.godine, kao prekretnica u muzičkom svetu, a zatim nastupa Zlatno doba od 1985. Do 1993. Godine gde golazi do podele na istočnu i zapadnu obalu.Zlatno doba se vezuje za sukob istočne – The Notorius B.I.G. i zapadne obale koju je predstavljao 2Pac. Hip-hop opet dolazi u centar interesovanja kada se pojavio Eminem 2000-ih godina sa albumom „The Marshall Mathers LP“ uz pomoć Dr.Dre-a.
Podvrste koje su proizašle iz hip-hopa su gangsta rep,bas rep, dž-fank i džez rep.Gangsta rep se izdvaja kao vodeći podžanr u kome su teme bile sukobi između istočne i zapadne obale, Njujorka i Los Anđelesa.Tekstovi su bili o nasilju, drogi, prostituciji, sukobima između bandi. Njegovi predstavnici su 2Pac, Snoop Dogg, About the Law, ICE CUBE.Teme repovanja su socio-politički rep i betl rep.Jedno od najvažnijih pravila u repovanju je biti originalan.
Hip hop se prilagođavao drugim žanrovima i time stvarao prostor da umetnici dolaze kod repera kako bi njihove numere bile bolje i uspešnije.Zlatno doba repa se zasniva na reperima kao što su Jay Z, Snoop Dogg, ICE CUBE, Dr Dre.
Eminemom su pale sve predrasude da je rep samo muzika Afroamerikanaca i tako rep prevazilazi još jednu prepreku i predrasude, da rep predstavlja samo crnačku klasu. Iz repa nastaje trep,koji je danas jako popularan i koji korespondira sa različitim žanrovima koji su danas zastupljeni.
Hip-hop ples se sastoji od elemenata džez baleta,brejka koji se izvodi uz RnB, elektronsku i hip-hop muziku.Vrhunac dostiže 90-ih godina i industrija to prepoznaje i započinje se komercijalizacija stila.Karakteristično je da se uvek izvodu u grupi, dok drugi stilovi dozvoljavaju samostalno izlaganje.Svaki umetnik je imao obavezu da predstavlja svoj geto,deo grada.
Hip-hop svoju ekspanziju u medijima dobija prvo na MTV-u, a kasnije na VH1.

Autor: Marija Lilić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *