Ko su roterijanci?

Društvo

Roterijanci su članovi Rotary kluba, međunarodne organizacije poslovnih i profesionalnih ljudi. Često postoje zablude u vezi roterijanaca jer se misli da su tajno društvo poput templara, masona ili iluminata ali rad Rotary kluba je javan, otvoren za goste i novinare i svako može  imati uvid u njega.

Zvanični moto Rotary kluba je „Nesebično služi“ u skladu sa njihovom misijom uspostavljanja mira u svetu i pružanja humanitarne pomoći. Klub nije zasnovan na verskim i javnim institucijama što znači da se svako ko je voljan može priključiti bez obzira na pol, boju kože, veroispovest,  naciju  ili političku opredeljenost. U nekim Rotary klubovima nije bitano imovinsko stanje dok neki zahtevaju da njihovi članovi budu izuzetno ugledni ljudi. Članstvo se vrši kontaktiranjem lokalnog Rotary kluba. Osnovni principi koje članovi moraju da poštuju jesu negovanje ideala usluge poput uvažavanja zanimanja svih roterijanaca i njihovo korišćenje za pomoć društvu, primenjivanje ideala služenja u ličnom, poslovnom i društvenom životu kao i razvoj poznanstava kao šansa za služenje. U svim delanjima kluba članovi moraju dati potvrdan odgovor na sledeća četiri pitanja: Da li je istina, da li je pošteno prema svima, da li je korisno i da li gradi dobru volju i prijateljstvo?  

Istorija Rotary kluba stara je više od sto godina, prvi klub osnovao je advokat Pol Haris 1905. godine u Čikagu sa ciljem okuplanja poslovnih ljudi i organizacija radi pružanja humanitarne pomoći i međusobne saradnje. Nedugo kasnije Rotary klubovi se osnivaju širom Amerike da bi se 1911. godine osnovao prvi klub na evropskom kontinentu u Dablinu. Osnivač prvog srpskog kluba bio je Vojislav Kujundžić, osnovan je 1928. godine. Tokom Drugog svetskog rata klubovi su prestajali sa radom u mnogim evropskim državama a na zahtev vlasti bili su ukinuti u  komunističkim državama. Kada se rat završio Rotary klub pomogao je u osnivanju Ujedinjenih Nacija, skoro 50 roterijanaca bili su delegati i savetnici prilikom formiranja UN-a, inspirisali su i nastanak UNESKO-a. Obnova Rotary kluba u Srbiji počela je 1989. godine osnivanjem odbora za reosnivanje na čijem čelu je bio Dragan Brajer.

Danas Rotary klub broji više od milion članova širom sveta a neki od poznatih članova bili su Ivo Andrić, Margaret Tačer, Vinston Čerčil, Mihailo Petrović Alas, Džon Kenedi, Volt Dizni, Tomas Edison i Nil Armstrong. Neki od najpoznatijih roterijanaca danas su Papa Franja, Bil Gejts, Angela Merkel i drugi.

 

Autor: Dragana Dragičević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *