Međunarodni dan knjige za decu

Kultura

U današnje vreme, kada tehnologija preovladava i sastavni je deo našeg života sve manji broj ljudi uzima knjigu u ruke ili se trudi da njenu čaroliju prenese deci. Za pisce za odrasle ovo predstavlja veliki izazov, ali kada se radi o piscma za decu ovaj izazov postaje enormnih razmera, jer je mališanima to velika nepoznanica a bez naše pomoći oni sami ka knjizi neće naći put.

Povom želje da se knjige još više približe najmlađima, od 1967. godine organizuje se Međunarodni dan knjige za decu. Proslavljamo ga baš drugog aprila, na rođendan jednog od najvećih pisaca dečje književnosti, Hansa Kristijana Andersena. Njegova dela obeležila su mnogobrojna detinjstva i donela im čaroliju pravo u srce povevši ih putem knjige.

U znaku proslave ovog dana organizuje se raznorazne manifestacije, poput literarnih i likovnih konkursa za najmlađe, grupnih poseta velikim gradskim bibliotekama za đake i njihove nastavnike. Svaki grad neguje neku posebnu tradiciji kao svoje obeležje ovog praznika pa tako Novi Sad, u Kameničkom parku, pokraj Dečjeg sela, sadi po drvo svake godine za po jednog našeg pisca. Neka mesta organizuju predstave kao vid dodira sa knjigom, neka pak organizuju celonedeljne radionice i time upoznaju decu sa početcima književnosti. 

Svako se na svoj način trudi se da mališanima pruži pogled kroz oči velikog deteta, u njihov svet usput im donoseći životne pouke.

U sklopu proslave ovog dana, svake godine bira se po jedna država koja će biti domaćin i organizovati veliku manifestaciju. Na taj način pruža se ogromna prilika da se prikažu i promovišu domaći autori i njihova dela prikažu deci.

Vlada Švedske, u sklopu projekta biranja domaćina za proslavu dana knjige za decu i njenog promovisanja dodeljuje nagradu zvanu “Astrid Lindgren“, u čast autorke “Pipi duga čarapa“ , vrednu čak pola miliona evra.

 

Autor: Kristina Arsić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *