Prvi april – dan kada je rođen čuveni Miodrag Petrović Čkalja

Kultura

Slučajnost ili ne, glumac koji je u naše domove unosio dosta smeha rođen je na svetski dan šale. Čkalju pamtimo po mnogobrojnim ulogama, jedna od njih, čije replike često ponavljamo jeste uloga Jareta u jugoslovenskoj televizijskoj seriji „Kamiondzije“.

 

Miodrag Petrović Čkalja rođen je 1. aprila 1924. godine u Kruševcu gde je završio gimnaziju i napravio prve korake u svet glume učestvujući u dramskoj sekciji. Tokom Drugog svetskog rata nalazio se u kulturno-prosvetnoj ekipi 47. divizije narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Nakon rata nastavlja da se bavi glumom u KUD-u „Ivo Lola Ribar“ i upisuje studije veterine u Beogradu. Od 1946. godine postaje član dramskog studia Radio Beograd, a učestvovanjem u emisiji „Veselo veče“ gradi svoju popularnost. Zajedno sa Mijom Aleksićem 1959. godine glumi glavnu ulogu u prvoj jugoslovenskoj televizijskoj seriji „Servina stanica“.  Zbog velike popularnosti serije kasnije su snimljena i tri filma koja predstavljaju njen nastavak.

Tokom svog života Čkalja je odigrao više od sto uloga, najzapaženije i one koje su mu donele najveću popularnost bile su uloga Borivoja Petrovića u seriji „Vruć vetar“, poljar Lijan u kultnom filmu „Orlovi rano lete“, uloga Gvozdena u TV seriji „Ljubav na seoski način“, Figra u filmu „Avanture Borivoja Šurdanovića“, kao i uloga Živadina Jarića koju igra u seriji „Kamiondžije“ i u nekoliko njenih filmskih i serijskih nastavaka.

Za života, Miodrag Petrović Čkalja dobio je veliki broj nagrada za svoje delo. 1974. godine dobio je Sterijinu nagradu, 1977. Sedmojulsku nagradu, 1991. dodeljena mu je Nušićeva nagrada za životno delo a 1995. dobija „ Zlatnog ćurana“, RTS-ovu nagradu za životno delo. 

Čkalja je bio i ostao simbol smeha i šale a njegov humor razumljiv i dostupan svima ali je istovremeno i društvena satira koja je kritički ismeva društvo u kome živimo, zbog toga je i bio jedan od najpopularnijih jugoslovenskih gumaca.

Preminuo je 20. oktobra 2003. godine u Beogradu u 80. godini života. U njegovu čast na zgradi u kojoj je živeo, u beogradskoj Resavskoj ulici, postavljena je spomen-tabla, kao u u rođenom Kruševcu u Balaševićevoj ulici. U Beogradu, Nišu i Novom Sadu ulice nose nazive njegovog imena. Od 2010. godine nagrada za najsmešniju predstavu, po oceni publike, na festivalu “Dani komedije” u Jagodini nosi naziv Miodrag Petrović Čkalja.

 

Autor: Dragana Dragičević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *