Stereotip za muškarce koji imaju dugu i žene koje imaju kratku kosu

Lepota i zdravlje

Sve se češće na ulici mogu  videti sve raznovrsnije frizure, kako kod žena tako i kod muškaraca. Ali svetski trendovi počeli su da menjaju neka do sada ustaljena pravila. Tako su sve  češći muškarci koji se odlučuju da puštaju i neguju svoju kosu. Duga kosa je jedno vreme bila deo stila koji je bio deo rok i metal muzičke scene ali i njenih obožavatelja. Međutim stvari su se promenile, tako da danas duga kosa nema velikih povezanosti sa muzičkim odabirima ili određenim stilom već je stvar ličnih preferenci. Kod žena je takođe došlo do promena pa tako nekada duga kosa koja je bila simbol lepote i nežnosti, nalik Kosovki devojci, polako odlazi u zaborav. Tako je sve češći primer devojaka koje se odvaže i skrate svoju kosu. Neke se odluče da to urade iz više razloga, pa tako pored novih modnih momenata svoju kosu doniraju i podrže žene sa kancerom u njihovoj borbi. 

Iako se danas ljudi susreću sa različitim stereotipima u odnosu sa odabirom stilizovanja svoje kose nije oduvek bilo tako, pogotovo ne kod dugokosih muškaraca. Tako je Samsonova snaga poticala iz njegove duge kose, ali kada je njegova tajna otkrivena, on je doživeo izdaju i kosa mu je odsečena. Na slikama poput Tajne večere mogu se videti muškarci sa dugom kosom, a danas je to zasigurno prisutno u crkvenim krugovima kod monarha i lica unutar crkve. A neki od najprivlačnijih muškaraca iz Holivuda takođe imaju dugu kosu ili su pak nekad u karijeri imali. Neki od njih su: Džoni Dep, Bred Pit, Tom Kruz, Džejson Momoa…

Kratka kosa kod žena prisutna je na različite načine ali je svoj bum u 21. veku zasigurno doživela posle Rijaninog šišanja, koje je mnoge žene potaklo da razmisle o promenama. Šišanje koje će takođe ostati upamćeno jeste i Britnino šišanje na ćelavo koje je mnoge šokiralo, ali ono svakako nije bilo modni odabir ove pevačice već njen načim da ispolji situaciju u kojoj se našla. U našem regionu  kod mnogo žena želju i snagu da promene dužinu kose svakako je dala Dunja Jovanić koja se početkom prošle godine ošišala i mnoge iznenadila. U glumačkim vodama kratkosose žene su takođe dominirale, a neke od njih su: En Hatvej, Hali Beri, Šarliz Teron, Skarlet Johanson…  A kratka kosa nije ni u kraljevskoj porodici bila izostavljena jer ju je nosila Iejdi Dajana.

Stereotipi su zasigrnom stalno prisutni deo su društva u kom živimo, ali to ne treba da vas sprečava da se odvažite i probate nešto novo. Stereotipi prema nečemu novom, nesvakidanjem i neuobičajenom treba da ostanu iza nas, truštvo treba da se oslobodi straha, a vi  možda da probate nešto novo jer možda je to baš frizura koja odlično pristaje vašem obliku lica i tela.

Autor: Božana Opačić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *