GDE SU OSTALI ČLANOVI PORODICE MILOŠEVIĆ?

Politika

Slobodan Milošević je hteo celu Jugoslaviju za sebe, makar i rasparčanu. Prilikom  NATO agresije predsednik Milošević je na suptilan, prećutni način iskazao  mogućnost da se Kosovo i Metohija odcepe kako bi Srbija nastavila svoje političko  usmerenje i tvorevinu sa samo jednom autonomnom pokrajinom. Kao predsednik  pravno i politički uzdignute Jugoslavije zajedno sa svojom suprugom dr Mirjanom  Marković postao je direktni izdajica komunizma.  

Naravno, nekadašnji ugled i postulat koji je Jugoslavija izgradila počeo je da se  ruši kao kula od karata. Kad prodaš svoju zemlju, teško da možeš u istoj i da  ostaneš. 

Porodica je sve, bez porodice si niko! 

Bes naroda, smenjivanje Vlade, zamena vlasti nisu bili dovoljni da se strasti umire.  Demokratska prava, i obezbeđeni uslovi za život je želja svakog građanina koji je  5. oktobra 2000. godine izašao na proteste i zatražio radikalnu promenu! Borbu je  dobio narod. Samo par meseci kasnije zemljom je odjeknula vest da se Slobodan  Milošević tereti za ratne zločine i dela protiv čovečnosti. Masa se brzo uzburkala.  Ali šta se dešavalo iza zatvorenih vrata možemo samo da nagađamo i slušamo  priče koje se i 20 godina kasnije ne stišavaju. 

dr Mirjana Marković Milošević

Supruga predsednika Miloševića bila je takođe političarka kao i njen suprug i  doktor nauka. Vodila je političku partiju pod imenom Jugoslovenska levica.  Slobodana je upoznala u komunističkoj omladinskoj organizaciji, i bila je pokretač  njegovog interesovanja za komunizam. Usmeravala ga je u pravcu razumevanja  onoga što sam pokret donosi i koji mu je glavni cilj prilikom nastanka bio.  Za njega se kasnije udala i dobila dvoje dece- Mariju i Marka. Ali tokom braka sa  Miloševićem uspela je da održi posao na visokom nivou. Bila je redovni član  Ruske akademija društvenih nauka i vanredni profesor Moskovskog državnog  univerziteta Lomonosov. Nakon smrti supruga godinu dana kasnije otpočeo je  postupak za ubistvo Ivana Stambolića koji je tragično stradao nakon što su ga oteli  pripadnici JSO-a po naređenju tadašnjeg predsednika. Tužilac je naglasio da je  režim predvođen Slobodanom i Mirjanom Milošević naručivao ubistva političkih  protivnika.  

Nakon optužbe izbegla je u Rusiju, Interpol je za njom ispisao poternicu ali je  ruska Vlada odbila da je izruči zbog uticajnih veza koje je Milošević sagradio u  Rusiji. Umrla je u Moskvi, gde je i kremirana, urna je dopremljena u Srbiju gde je  sahranjena u dvorištu porodične kuće u Požarevcu gde je 2006. godine sahranjen i  njen suprug. 

Marija i Marko Milošević 

 

Za vreme hapšenja Slobodana Miloševića u Vili Mir bila je njegova supruga i  ćerka Marija, tri dana se vodila bitka kako iznutra tako i spolja. Unutra se borila  porodica koja nije želela da bude razdvojena. Moramo priznati, Miloševiću je  porodica bila sve. Očaj koji je obuzimao Miloševiće produbio se kada je Slobodan  odlučio da se preda. U jednom intervjuu mesec dana kasnije Marija opisuje šta se  sve dešavalo u njenoj glavi tih 72h zatvorenih u kući, gde ih specijalna jedinica  napada i prisilnim putem ugnjetava. Iz besa je prilikom odvođenja svog oca pucala  u vazduh 5 puta. Nije joj bila namera da povredi nikoga, ni svog oca ni Čedomira  Jovanovića koji je bio na čelu operacije.  

Danas živi u Crnoj Gori i vodi povučen život.  

Ipak, to ne možemo reći za njenog brata Marka. On nije bio prisutan u najtežim  momentima sa svojom porodicom ali postoji zabeležen razgovor između njega i  Miloševića u prvoj noći opsade rezidencije.  

Mladi Marko postao je meta tabloida i žute štampe 90tih godina. Vatreni  obožavatelj trka, član moto saveza bio je poznat po svom poznatom slobodnom  duhu, riskirao je dosta dok nije izgubio sve. I sam je priznao mnogo puta da je  zbog svoje divlje naravi uništio preko 20 automobila tokom trka, vežbi za trke, na  sporednim putevima. Bio je vlasnik diskoteka koje sum tada primale samo krem i  elitu Istočne Evrope, ubrzo se našao u skandalu gde je njegov posao povezan sa  ilegalnim radnjama. Krijumčarenje alkohola, novca, cigareta čak i droge.  

photo: wikipediapo

Skandal prebijanja članova Otpora 

Uoči velikih demonstacija 2000.godine protiv režima Slobodana Miloševića,  članovi Narodnog pokreta Otpora iz Požarevca, Momčilo Veljković i Nebojša  Sokolović bili su prebijeni od strane Marka Miloševića. Sudski postupak se vodio  do 2013. godine dok nije proglašen zastarelim. Marko Milošević je u to vreme bio  u Moskvi te je tako uspeo da ostane nedostupan sudskim vlastima u Srbiji.  Marko sa suprugom Milicom i sinom Markom živi u luksuznom delu Moskve, a  navodno je vlasnik nekolicine elitnih diskoteka po ruskoj prestonici. 

Pad režima je ozvaničio kraj jedne epohe. Ali ona nije zaboravljena. Svi pamte  Slobodana Miloševića na ovaj ili onaj način. Čovek koji nije zaboravljen nije  nikada ni umro.  

Autor: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *