Reiki: Lek za telo, psihu i duh

Lepota i zdravlje

Ako ste mislili da je Reiki neka vrsta dogme ili religije, sekte ili ubeđenja – našli ste se prevareni. Ova isceliteljska tehnika i dopuna duhovnog puta pomoći će vam da ojačate odbrambene sposobnosti, vratite izgubljenu energiju i oslobodite se svakodnevnog stresa koji je sveprisutan u XXI veku.

 

POREKLO INTELIGENTNE ENERGIJE

Kada bismo preveli značenje reči reiki sa japanskog jezika to bi doslovno značilo univerzalna energija (rei-univerzalna i ki-energija). Nastala je u XIX veku, a njen osnivač je dr. Mikao Usui. On je svoja spoznanja poduprena budističkim učenjem želeo da prenese i van granica Japana pa se zaputio 1925. godine u Ameriku da prenese svoje iceliteljske sposobnosti na dr. Čudžira Hajašija. Njih dvojica postaju bliski saradnici posle zajedničkog rada na uspostavljanju forme reikija za uspešan tretman dvanaest položaja ruku. Posle smrti Usuija,  dr. Hajaši postaje Drugi veliki učitelj reikija. Pred kraj svog života, dr. Hajaši, rešio je da svoju titulu Velikog učitelja prenese na nekog ko će moći da nastavi sa radom i u drugoj zemlji te je gospođu Havajo Takatu proglasio Trećim velikim učiteljem reikija. Ona je bila prva koja je radila reiki sa malim izmenama pristupačnijim za ljude različite kulture i religije. Danas, njena unuka Filis obučava učitelje u Americi i Kanadi, drži seminare i razne radionice. Njen rad krunisan je zvanjem Velikog učitelja.

 

REIKI KAO NESEBIČAN PRIJATELJ

Reiki je najstarija priznata metoda rehabilitacije za unapređenje zdravlja. Smatra se dopunskom terapijom koja pokušava da pomogne telu i umu tako što čisti energetske kanale polaganjem ruke na određeno mesto.

Energija je svuda oko nas i u nama. Ona predstavlja temelj života koja hrani i održava ciklus rađanja života i smrti svih živih bića. Kao što smo rekli, postoji spoljašnja i unutrašnja energija. Spoljašnja ili vitalna energija koristi se u isceliteljske svrhe, a unutrašnja ili suptilna energija je upravo ona koja prožima telo i um svih nas prolazeći nevidljivim putem. Ti putevi mogu biti blokirani usled stresa i izazvati hronične ili akutne bolesti.

 Nama je oduvek data urođena sposobnost kanalisanja te opšte životne energije i sposobnost da uz samo malo podučavanja dopunimo se novom. Kada reiki energija izlazi iz ruku učitelja ili iscelitelja, stvara se osećaj kao da se kroz vas proteže jedna cev napunjena pozitivnom energijom od uma glave do najniže čakre. Posle određenog broja tretmana, naša spoljašnja energija je obnovljena i uspostavlja se ravnoteža u našem kvalitetu zdravlja i života.

 

NIVOI REIKIJA I NJIHOVA PRIMENA

Postoje četiri nivoa reikija: prvi stepen, drugi stepen, napredni nivo i stepen Učitelja. Prvi stepen vas uči da primenite reiki na sebi i podelite ga sa drugima. Procesom osnaživanja naučiće vas da stimulišete univerzalnu životnu energiju. Ona se izvodi tako što učitelj nežno dodirne vaše ruke, glavu i ramena koristeći četiri reiki simbola na početku i na kraju procesa. Posle prvog stepena učenja reikija imaćete osećaj unutrašnjeg mira i topline u telu, osećaj da se čula izoštravaju, a napetost i emotivni problemi da nestaju. U drugom nivou reikija primalac energije je u mogućnosti da usmeri simbole na određene ciljeve i postigne delotvornije mentalno isceljenja. Kod naprednog nivoa stvara se ogromna količina energije u telu primalaca i dolazi do procesa samootkrivanja kao i do drugačijeg opažanja sveta oko sebe. Kako se postaje učitelj reikija? Ovaj nivo predviđen je samo za one koji planiraju da se bave podučavanjem reikija i koji imaju iskrenu želju i spremnost da prihvate životne izazove pridržavajući se suštine metode.

Reiki se izvodi rukopolaganjem od strane učitelja ili terapeuta koji, osposobljen da se poveže i kanališe energiju, postavlja ruku na glavu i telo klijenata tako da čini most između njegovog energetskog sistema i opšte vitalne sile – reikija. Prilikom reiki tretmana, praktičar ili terapeut, koncentriše i kanališe ogromnu količinu vitalne životne energije, koja se, tako koncentrisana i kanalisana, izliva kroz dlanove terapeuta i uplovljava u energetski sistem klijenta. Tretman se obavlja na mekanom i udobnom terapeutskom stolu uz laku opuštajuću meditativnu muziku. Traje u proseku od 45 minuta do 2 sata. Vreme počinje kada klijent zapadne u alfa stanje – stanje pre uranjanja u san gde se smiruje i usporava aktivnost klijenata. Ako vam se desi da zaplačete, ne brinite, jer se upravo pri završteku tretmana oslobađaju emotivne blokade. Nakon toga imaćete osećaj da je blaga kiša sprala svu psihičku i fizičku napetost, a reiki inicijacija koja je izvršena preko učitelja nateraće vas da osetite povećanu senzitivnost na energiju, bićete intimniji i otvoreniji za suptilnije informacije.

Da bi reiki bio efikasan potrebno je da imate poverenje u vašeg iscelitelja i da stalno napredujete. Reiki svakako nije svet ružičaste boje i rešenje svih naših problema, ali ono što svakako jeste je dopuna za kvalitetan život. Ovaj metod je jednostavan, sveobuhvatan i neprekidno nas obogaćuje. Nema štetna dejstva i ne može se koristiti u negativne svrhe. Ovaj metod se primenjuje na mnogim klinikama, institutima i u laboratorijama. Isto tako, mnoge poznate ličnosti, postale su praktičari reikija poput Roberta de Nira, Kijanu Rivsa, Selin Dion, Pol Makartnija i drugih…

Reiki kao dodir zdravlja predstavlja jednu spokojnu i isceliteljsku inteligenciju koja nije omedjena religijskim, kulturnim i političkim granicama. Ona je univerzalna iako se može spoznati samo kroz lično iskustvo. 

U Srbiji reiki metoda ima tradiciju od 18 godina postojanja i iskustva. Ovaj metod tradicionalne medicine legalozovalo je i odobrilo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije podzakonskim aktom 2008. godine. 

 Autor: Isidora Simić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *