Tajna kafane ,,Zlatna moruna’’

Društvo istorija

Mesto gde se susreću snovi i maštanja, iskustvo i strahovi, bunt i borba za pravdu i slobodu. Mesto gde su nikle revolucionalne ideje nešto malo pre Vidovdana 1914. godine. Kafana ,,Zlatna moruna’’ i danas odiše Gavrilovim pobunama, a da li je ovo mesto heroja, nacionalnog junaka ili mlade žrtve koja je umrla zbog svojih uverenja?

 

ZLATNA MORUNA – SVEDOK ISTINE

Da se ozbiljni dogovori sklapaju u kafani i da su najveće ideje pretočene u dela, primer su dali Trifko Grabež, Nedeljko Čabrinobić i Gavrilo Princip. Oni su na ovu kafanu koja je kroz istoriju menjala namenu, ostavili trag za slobodom, trag ka ujedinjenju Južnih Slovena i otadžbine. Ova kultna beogradska kafana ostavljena nam je danas u amanet i življa je nego ikad.

,,Zlatna moruna’’bila je zborno mesto mladobosanskih revolucionara gde se njihov plan do detalja razvijao i uvežvao. Prvobitni naziv ove kafane bio je ,,Kod morune’’, a ime potiče još iz vremena kada je stari solunski ratnik i dobrotvornik manastira Hilandar, Đorđe Roš, podigao zgradu. Nije sigurno da je to bio prvi naziv kafane, jer su je ljudi zvali kako su hteli. Ispred nje prodavala riba – moruna ili som. Priča se da je čuveni matematičar Mika Alas baš ispred ove zgrade davao ribu sirotinji. Kafana je kasnije dobila naziv i ,,Triglav’’, a današnje ime je proglašeno nešto malo pre 1906. godine kada je Mika upecao morunu od 1.20 metara. 

Stara oronula zgrada nalazi se na uglu Kameničke i ulice Kraljice Natalije, na Zelenom vencu. Nastala je u XIX veku, a posle prvobitne kafane, ovo mesto postalo je kladionica, a zatim i jeftina kineska prodavnica. Kasnije kada ništa od toga nije opstalo, vlasnik kafane dao je u zakup Ugostiteljskom preduzeću ,,Madera’’, a oni su je obnovili na obeležavanju stogodišnjice od I svetskog rata. Od 2016. godine, ova kafana je poslovala u oviru lanca The Black turtle.

Ona je zadržala svoju autentičnost bez velikog luksuza. Gornji deo zgrade je oronuo, fasada na tom delu otpada i opasna je za pešake. Posebnu sliku daju polu razbijeni stari prozori i gvozdena terasa koja deluje napušteno. Donji deo spoljašnjosti je renoviran i okrečen u žuto zlatnu boju, ali se na njoj mogu naći po koji još uvek sveže nacrtani grafiti navijača. Uspomenu da je tu osnovano Radničko tipografsko pevačko društvno ,,Jedinstvo’’ čuva stara siva ploča pri samom ulazu u kafanu. Dve svetiljke na vrhu ulaznih vrata obasjavaju natpis, sad već veoma poznate kafane. Ovde je pre stotinak godina stiglo pismo sa beleškom zagrebačkog lista ,,Srbobran’’ da je austrijski prestolonaslednik Franc Ferninand u Sarajevu.

 

 POSLE MORUNE – OPET MORUNA

Kada je došla smena generacija, mlade revolucinare zamenila je omladina koja ispija krigle domaćeg piva. Igra se i bilijar koji se na nalazi u sredini kafane. Kod prozora koji su prekriveni zavesom, radi neke doze intimnosti, nalaze se barski stolovi i garniture u nijansama plave i braon. Sveže hoblovan parket tamnobraon boje savršeno se ukopio u komplete stolica i stolova zelenih tonova. Spušteni beli  plafon prektiven je žutim lusterima koji daje utisak prijatne atmosfere gde se vode veseli razgovori. Šank je pri dnu kafane i nosi motive starog Beograda i i slike iz vremena kada su se tajno okupljane organizacije kakva je bila ,,Ujedinjenje ili smrt’’. Ovakvi sastanci zamenjeni su poslovim, ali u ljubavnim. Starije generacije se prisećaju dobrih dana, priča o Titu, Rusiji i borbi, ali i o gimnazijalkama koje su dolazile ovde davno da privlače pažnju mladim trgovcima i tadašnjim pridošlicama iz drugih gradova. Na reljefnim zlatnim tapetama nalaze se slike Mlade Bosne, Gavrila, a iznad bilijara je panorama Zelenog venca i stari memoari i pisma. Autentični predmeti poput baklji i starih čaša daju joj sliku vremeplova koji vraća sećanja unazad. Iza šanka nalazi se veliko ogledalo i police sa pićem, kao i dva pikada koja su stalno zauzeta, jer deca vole da posle škole svrate i druže se. U ovoj kultnoj beogradskoj kafani svaki zrak sunca koji uspe da se provuče kroz bele zavese zaustavi se na zidu da obasja svaku sliku i uspomenu na Gavrila i njegove drugove. Dvorište kafane koje se nalazi iza još uvek nije renovirano i sada je prenatrpano smećem i šibljem. Bašta prednjeg dela je otvorena, a svako ko dođe može čuti I uživati u muzici uličnih svirača koji se stalno smenjuju po Zelenom vencu.

Autor: Isidora Simić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *