Jovanka Broz: od prve dame do života u senci

Društvo istorija

Jovanka Budisavljević Broz, ipak u javnosti poznatija kao supruga Josipa Broza Tita zasigurno jeste žena sa neobičnom životnom pričom. A njen život bio je praćen pod budnim okom javnosti, sve dok ona nije izgubila kontrolu nad njim.  Rođena je 7. decembra 1924. godine, a nakon okupiranja Jugoslavije primljena je u članstvo Saveza komunističke omladine i počela sa radom u Narodno oslobodilačkom pokretu. Tokom godina radila je na različitim funkcijama ali 1945. dolazi na položaj Titove sekretarice i domaćice u negovoj vili. Kroz nekoliko godina rada sa Titom ulazi u emotivnu vezu sa njim, a za šta se saznaje u užim krugovima tek posle njegove operacije.

U brak ulaze 15. aprila 1952. godine, a zvanično u javnosti se kao supružnici pojavljuju tek naredne godine na državnoj poseti britanskog ministra spoljnih poslova. Tokom braka sa prvim čovekom Jugoslavije putovala je širom sveta u zvanične posete, i na različite prijeme. Ono što je sigurno jeste da je svojom lepotom i stilom plenila, a mogla je da parira svim drugim ženama iz političkog sveta sa kojima se sretala. Ono što je zasigurno jeste da se na prijemima nikada nije pojavljivala u pantalonama, ali su haljine bile duge i graciozne. Često su se pojavljivali i moderni detalji, aktuelni na svetskim revijama. Nije propuštala da svoje modne kombinacije, zvanične i svečane, dopuni nekim nakitom, rukavicama ili šeširom, dok je na manje zvaničnim događajima i pojavljivanjima u javnosti nosila naočare za sunce. Njen stil posle njenog odlaska iz javnosti ostao je nezapažen i u senci. 

photo:wikipedia

A o njenom odlasku postoje mnoge različite  verzije. U svakoj od njih provlače se političe teorije, različite nameštaljke i zavere, a šta se zasigurno desilo moža zauvek ostane tajna. U javnosti se sa Titom  poslednji put pojavila 14. Juna 1977. godine, ali ostaju u zvaničnom braku. Ona ostaje da živi u njihovom dotadašnjem domu, a on odlazi na Beli dvor. Posle Titove smrti 1980. dešavaju se velike promene te je ona bila iseljena iz kuće u kojoj je živela i prelazi da živi u kući na adresi Bulevar mira 75. Njoj su pored kuće i imovine oduzeta i lična dokumenta. Živela je zarobljena i zaboravljena bez ikakvih prava, a i bez nasletstva imovine svoga supruga. I kako to obično biva kada su se pojavili povoljni politički uslovi ona je ponovo mogla da dobije stvarno postojanje, i promili glavu iz senke tako je 2008. dobila dokumenta. Pet godina posle toga umire, a po svojoj želji  sahranjena je u kući cveća. Žena koja je mogla da bude modna ikona svoga vremena, koja je bila politička figura bez mogućnosti odlučivanja i kojoj je politika odredila sudbinu. 25 godina sjaja i glamura, i skoro trideset godina mraka obeležili su njen život. Po svojoj želji sahranjena je u Kući cveća, i posle svega ostaće samo supruga prvog čoveka Jugoslavije, a mogla je biti mnogo toga.

Autor: Božanaa Opačić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *