Nedostaci B vitamina

Lepota i zdravlje

Vitamin B pripada grupi vitamina koje ljudsko telo ne može samo da stvori. On je presudan za zdravu funkciju mozga i održavanje imunološkog sistema, i igra važnu ulogu u stvaranju DNK i crvenih krvnih zrnaca i borbi protiv upalnih procesa u organizmu. Takođe, ključ je rada metabolizma. Kako starimo, sposobnost našeg tela da apsorbuje vitamin B sve je manja. 

 

Najveći nedostatak vitamina B javlja se u slučajevima neraznovrsne ishrane. Često se javlja kod lvegeterijanaca ili vegana, jer ne unose dovoljno proizvoda životinjskog porekla ( meso, ribu, školjke, jaja, mlečni proizvodi…). Takođe, do nedostatka ovog vitamina dovode i bakterije kao što je Helikobakter pylori, ili oboljenja koja dovode do loše absorbcije hrane u crevima. Problemi sa želucem i crevima, alkoholizam i naravno, starenje takođe utiču na nedostatak ovog vitamina.

 

 Šta izaziva nedostatak vitamina B?

Mala karenca vitamina B12 može izazvati umor, nervozu, pojavu demencije, trnjenje ruku i nogu, čak i dijareju… dok veći nedostatak vitamina B, pogotovo u toku dužeg vremenskog perioda, može dovesti do niza problema sa fizičkim i mentalnim zdravljem. 

 

Redovna kontrola količine ovog vitamina u organizmu je veoma važna za očuvanje ukupnog zdravlja. Ako uzmemo u obzir sve posledice nedostatka ovog vitamina, pravovremena dijagnostika je izuzetno važna. Odrasle osobe treba da kontrolišu količinu vitamin B12 barem jednom godišnje. Deca u razvoju, trudnice i žene koje doje imaju potrebu za većom dozom ovog vitamina i samim tim trebaju ići na kontrolu češće. 

 

Regulacija kompleksa vitamina B u organizmu

Nivo ovog vitamina može se najjednostavno regulisati zdravom ishranom. Ukoliko sama ishrana ne omogućuje unos svih vrsta vitamina B, lekar će vam preporučiti i suplemente koji vama najviše odgovaraju. Moguće je da ćete dobiti preporuku za neki preparat, a u težim slučajevima lekar vam  može prepisati i injekcije ovog vitamina.

Autor: Marija Mamić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *