Da li postoji idealan cimer?

Društvo

Za mnoge, odlaskom od kuće započinje razdoblje sasvim novog životnog poglavlja. Neretko, iseljavanje iz porodičnog doma podrazumeva život sa cimerom. Kako pronaći odgovarajućeg cimera? Da li je on idealan samo ako je onakav kakvim smo ga mi zamislili? Aktuelna tema, vredna diskusije. 

 

Život sa roditeljima se razlikuje od života sa cimerom. Ukoliko se ne dogovorite oko pranja veša, on se neće sam oprati, ukoliko ne odete u nabavku frižider neće biti pun, činija sa voćem se, takođe neće sama dopuniti, dogovor je ključna stvar.

Najbolje je dogovoriti se oko obavljanja poslova. Ako jedan opere veš, drugi će ga prostreti, ako jedan postavlja sto, drugi će raskloniti… Princip jednom ja, sledeći put ti, se mora poštovati.

 

Vrlo je važno tražiti cimera shodno vašim navikama. Ukoliko potencijalni cimer ne odgovara vašim merilima ili smatrate da neka njegova navika neće odgovarati vašim, treba sagledati situaciju, najbolje je nastaviti sa potragom, jer previše razlika nije najbolja stvar. 

 

Važno je imati uvid u tuđe navike, vreme i planove. Treba praviti kompromise radi dobrog odnosa i boljeg funkcionisanja, otvorena konverzacija o svemu je ključ. Mora se jasno postaviti stav o tome šta je u redu, a šta ne. Nekome neće odgovarati da mu se uzimaju kupke, šamponi, kreme… a nekome ko “sve deli“ biće sasvim u redu da se posluzi tuđom majicom. Ali, opet kompromisi oko podele računa, takođe uvek dobro dođu. Isto tako treba obratiti pažnju na to koliko neko želi da ima poseta. Treba se napraviti i kompromis oko vremena, učestanosti.

Granice moraju postojati, ali ozbiljnost, takođe ima važnu ulogu, jer ukoliko vaš dogovor nije ozbiljan i ispoštovan, može doći do katastrofe. 

 

Ako mislite da je najlakše biti cimer sa najboljim prijateljem, možete se opasno prevariti. Lepo je poznavati nekoga i provoditi sa njim dane i sate, ali to nije isto kao i živeti sa njim. U ovim slučajevima, neretko se događa da se u nekom trenutku zapitate zašto se vi uopšte i družite sa ovom osobom…

 

Koga god da odaberete za cimera, bila to sasvim nova ili već poznata osoba, nikada neće biti idealno, uvek će postojati neka “mana“… od razlike u mišljenjima, navikama, higijeni, izlascima… sve u svemu, najbitnija stvar je dogovor, on se ne sme kršiti, takođe poštovanje tuđih mišljenja i navika, ukoliko želimo da sve funkcioniše normalno, jer idealan cimer ne postoji, kompromisi su ono što čine život sa cimerom “idealnim“. 

Autor: Marija Mamić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *