Kampanjac vs redovan student? Šta je bolje ? Da li je samo ocena bitna, a znanje ne?

Društvo

Tipičan student u Srbiji najviše voli da uči iz kreveta, fotelje ili sa poda, udžbenik otvara obično nekoliko nedelja ili dana pred ispit i tada se povlači u „ilegalu” do izlaska na ispit. Za stipendiju još nije konkurisao, ali planira, kao što planira i da pronađe honorarni posao tokom studija. Na ispite najradije izlazi u junskom roku, a najviše bi voleo da živi u u „Studenjaku”.

Gotovo polovina ispitanika za sebe kaže da su „kampanjci”, odnosno da se nekoliko nedelja ili dana pred ispit povlače u „ilegalu” i intenzivno uče. Ipak, više od trećine studenata navodi da redovno uči tokom cele godine, dok 20 odsto učesnika ankete nikada ne stigne da nauči sve i često igra na kartu sreće prilikom izlaska na ispit. A na pitanje gde obično učite, većina studenata je odgovorila – u krevetu, fotelji ili na podu. Sedeći za radnim stolom, ispite sprema oko 40 odsto ispitanika, dok se za učenje sa kolegama i odlazak u čitaonicu odlučuje tek svaki deseti učesnik ankete.

“Još pet minuta”…Odugovlačenje je problem s kojim se suočavaju svi koji bi radije radili bilo šta osim ono što u tom trenutku moraju. To ne znači da ćeš obvezu izbeći, zato se koncentiši dok još nije kasno. Ugasi ili makni od sebe svaki potencijalni izvor odugovlačenja. Studija iz 2016. koju je napravio časopis Journal of Media Education, otkrila je da 97% studenata koristi svoje telefone tokom nastave u nenastavne svrhe. Glavni krivac su aplikacije za slanje poruka, zatim društveni mediji, surfovanje webom i provjera e-pošte. Odjavi se sa svih društvenih mreža na određeno vreme i stišaj zvono za notifikacije, kako ne bi došao u iskušenje da ih proveravaš. 

Moj savet:

Ne treba upisivati “nešto”, da bi imao završen fakultet jer tvoji roditelji tako žele. Treba da volis to sto ucis na predavanjima i samo učenje kod kuće ti neće pasti teško, jer ako te to zapravo interesuje, sam ćeš želeti da naučiš vise. Neće doći do mehaničkog pamćenja već će se informacije same lepiti u memoriji.

Autor: Jovana Zizović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *