Zaštićeno dobro Srbije, Zasavica

Društvo istorija

Srbija je zemlja izuzetne lepote. O tome svedoče mnogi pesnici koji su je opevali. Da li ste znali da u Srbiji postoji mesto koje je bogato prirodnim resursima, poljana na kojoj se kreću u zajednici životinje i ljudi? Pravi zoo-vrt na otovorenom? Danas sa vama delim mesto za odmor, područje bogato florom i faunom, to je specijalni rezervat prirode Zasavica.

Foto Isidora Ignjatović

 

Gde se nalazi Zasavica?

Zasavica se nalazi na području južne Vojvodine i severne Mačve, istočno od reke Drine i južno od reke Save, na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić. Za razliku od mnogih destinacija u Srbiji, put do Zasavice je pravilno označen i jako prijatan, lako se nalazi uz pomoć „google maps“ aplikacije. 

Specijalni rezervat prirode Zasavica je pod zaštitom države od 1977. godine kao prirodno dobro i kategorije od izuzetnog značaja. Ovo je močvarno područje sa poplavnim livadama i šumama površine 1825 hektara. Kroz ovaj rezervat teče rečica Zasavica, potok Batar, kanal Jovac i postoji veza sa rekom Savom. 

Zasavica je naziv za napušteno rečno korito, oko donje Drine!

Foto Isidora Ignjatović

 

Legenda o Zasavici

Na ovom području živeli su zmajevi, to je zapisano na keltskim kartama. Takvih mesta na Balkanu je bilo osam, uključujući i Zasavicu. Po tim kartama, doputovali ste na krila zmajeva – drugim rečima, došli ste u očuvanu prirodu. 

Nedavno je na bari Zasavici ponovo viđena vidra, a pokret Gorana Sremske Mitrovice, raspisao je nagradu za onoga ko kamerom ulovi vidru. 

 

Značajne   vrste

Za rezervat se navodi ukupno 65 vrsta sisara, od kojih je 43 zabeleženo na terenu, dok se 22 smatraju kao potencijalno prisutne vrste. Prisustvo 65 vrsta sisara predstavlja oko 68% ukupne faune sisara Srbije i čine ovo područje izuzetno značajnim za diverzitet faune sisara na nacionalnom nivou. Imate mogućnost da prilikom posete ovog zaštićenog dobra, boravite na poljani sa mnogo životinja. Pored magaraca, postoje i domaći brdski konji, mangulice, buša, balkanska koza, cigaja, podolsko goveče. Sve životinje su pitome, vrlo raspoložene za hranjenje, fotografisnje i prijatnu šetnju, što ovom mestu daje ocenu više, budući da se životinje tretiraju kao ravnopravni članovi domaćinstva. Od izuzetnog je značaja da se ovakvi predeli očuvaju i umnožavaju jer omogućavaju deci da steknu empatiju, poštovanje, humanost i ljubav. Samo druženje sa ovim bićima je jedno nezaboravno iskustvo koje morate da doživete.  

      Foto:Brod “Umbra“ Isidora Ignjatović

                                        

Na ovom području je do sada zabeleženo 600 biljnih vrsta, među kojima su:

  • Beli i žuti lokvanj
  • Testerice
  • Močvarna kopriva

Brod “Umbra“ Isidora Ignjatović

U cilju razvoja turističke destinacije, od 2002. godine na Zasavici je u upotrebi turistički brod “UMBRA” čiji je kapacitet 60 mesta. Uvođenjem broda omogućili su turistima da obilaze mesta koja se ne mogu prepešačiti. Od 2003. godine ima plovni put kroz najlepši deo rezervata ka šumarevoj ćupriji.

 

Autor Isidora Ignjatović

               

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *