Predstavljamo vam pet reči koje većina pogrešno izgovara

Kultura

Prvo izdanje Srpskog rječnika autora Vuka Stefanovića Karadžića izašlo je 1818. godine, u sebi je sadržalo 26.270 reči koje je Vuk čuo u govoru svog naroda. Nakon tog izdanja 155 godina kasnije objavljen je jednotomni rečnik srpskog jezika. Na 1.500 stranica rečnika nalazi se oko 85.000 reči, objašnjenih, akcentovanih i usklađenih s pravopisom.

 

Možda će vam zvučati čudno i neprihvatljivo, ali ovo je jedini ispravan način korišćenja ovih reči u govoru. Tokom celog života se uči tako da je sada pravo vreme da ispravite ove greške pri govorenju svog jezika.

 

Otpočeli bismo rečju maršruta, većina sigurno nije ni sanjala da je ovo zapravo jedini pravilan izgovor ove reči. Vi ste zasigurno govorili maršuta?

 

Sledeća reč koja će vas iznenaditi je šlauh. Da li je neko umesto šlauf rekao šlauh?

 

Malo poznato je da se ne izgovara ni garniša, a ni garnišla, već isključivo karniša. Da li ste spremni da promenite ovu naviku?

 

Na ovo će vam biti izuzetno teško da se priviknete. Nije kapućino, već kapučino, nipošto glas ć, ne pripada ovoj reči, isključivo se upotrebljava sa glasom č.

 

Poslednja, ali ne i najmanje zanimljiva reč koju smo pripremili i koju bi trebalo da počnete da koristite je razumej, umesto razumi.

 

Svaki početak je težak, ali svaka reč koja se nalazi u rečniku zaslužuje pravilnu upotrebu i izgovor.

 

Izvor: Pravopis srpskoga jezika Matice srpske

Autor: Anđela Stevanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *