Životna priča Milene Pavlović Barili

Uncategorized

Milena Pavlović-Barili rođena je u Požarevcu, 5. novembra 1909. kao jedino dete Danice Pavlović i Bruna Barilija, italijanskog kompozitora, muzičkog kritičara i pesnika. Prema mišljenju nekih tumača, sliku koju danas imamo o ovoj umetnici stvorila je zapravo njena majka, koja je bila potomkinja najstarije Karađorđeve ćerke Save. Barili je nasa slikarka koja nije bila poznata narodu do 50-ih godina 20. veka. 

Milena je poticala iz imucnije porodice, skolovana je u inostranstvu i u privatnim skolama u Srbiji. Ceo zivot je provela u putovanju sve do njenog odlaska u SAD sto je I uticalo da ona bude gotovo yaboravljena u Srbiji. Milenin zivot i rad takodje je obelezila i bolest srca, koja joj je ustanovljena verovatno već u osmom mesecu zivota i koja ce je pratiti do kraja zivota i biti uzrok njene prerane smrti. Barili je preminula u 36-oj godini zivota u SAD-u. Ovako ozbiljni zdravstveni problemi sigurno su u velikoj meri uzrok tako silovitog rada i zaista velikog broja dela koje je iza sebe ostavila.

Milena je prema majci imala zastitnicki stav. O tome svedoci zaista veliki broj Danicinih portreta koje je uradila, a na kojima istice majcinu suzdrzanost, otmenost i lepotu, kao stvarne cinjenice, ali i kao statusni simbol. Danici je bio bitniji odnos izmedju majke I cerke, nego izmedju zene I muskarca.

Ona nije imala stalno zaposlenje, pa samim tim ni stalni izvor prihoda. Nije imala ni finansijsku pomoc mecene ili drzave, a njena porodica, iako nekada dobrostojeca, nije mogla da joj obezbedi bezbrizan zivot, s obzirom da je veliki deo novca odlazio i na njeno lecenje, a porodica posle smrti Mileninog dede Stojana Pavlovica prilicno osiromasila.Zato je ona rano pocela da zaradjuje za zivot. 

  1. godine Milena odlazi za Njujork. Tamo je stvarala samostalne izlozbe u njujorskim galerijama. Radila je I za poznati casopis “Vog”. Zahvaljujuci tom uspehu ona prosiruje svoj rad na komercijalnom dizajnu kroz saradnju sa mnogim zurnalima i casopisima, radeći naslovne strane, dizajn odece i obuce i reklame za tekstilnu industriju.
  2. godine Milena je dozivela pad sa konja I povredu kicme, koja je uzrokovala da provede 6 meseci u gipsu, ali nije imala uticaj i na njeno stvaranje. Po yavrsetku Drugog svetskog rata Milena je ceznula za roditeljima koji su bili u Evropi. 

Jedne veceri Milena ostavlja poruku sobarici da je probudi u 10h ujutru međutim Milena je tog dana, 6. marta 1945. godine iz nenadna  preminula od srčanog udara.

Autor: Jovana Zizović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *