Neverevatno, crna kokoška iz Indonezije košta 2.500 dolara

Biznis

Neobična vrsta pilića. Da li ste upoznati sa indonežanskom crnom kokoškom. Važi za jednu od najskupljih vrsta na svetu, a pojedini primerci koštaju i do 2.500 dolara. Vode poreklo sa ostrva Jave, koje se smatra ukrasom Indonezije. Ukrašeno i egzotično ostvo koje mami sve više turista svojom jedinstvenom prirodom.

Ayam Cemani ( indonežanska crna kokoška ), ayam , reč koja u Indoneziji predstavlja pile i cemani, potpuno crno. Karakteriše je intenzivna crna boja perja, kljuna, mesa, ali i unutrašnjih organa. U Evropu je stigla 1998. godine i otada se širi gajenje vrlo retke i neobične vrste živine. Zbog svog izgleda i genetike privukla je veliku pažnju među ljubiteljima pernatih životinja. Ono što zaprepašćuje da su unutrašnji organi ove pernate životinje crne boje, jedina stvar koja nije crne boje osim krvi je jaje bež ljuske koje je iznutra vrlo tamno.

Gde se krije odgovor ove crne boje.

Za neobičnu boju kod ovih kokoši kriva je genetska mutacija koja za posledicu ima takozvanu fibromelanozu, odnosno hiperprodukciju (proizvodi 10 puta više melanina od prosečne piletine) crnog pigmenta u organizmu. Gen koji uzrokuje fibromelanozu je mutacija koja postoji u Aziji 800 godina, a koja obuhvata nekoliko vrsta pernatih životinja kao što su Švedske crne kokoške ili Svart Hona koja ima iste osobine kao i Crna kokoška. Petlovi su uobičajno teški dva i po kilograma, a koke oko dva kilograma. Njihova ishrana, držanje, kao i oblik i veličina tela, uglavnom su isti kao kod kokoši poznatih u Evropi, osim što teže podnose zime i hladnoću pa bi prostorije u kojima se gaje trebalo da se greju. Započinju proizvodnju jaja u dobu od šest do osam meseci, a njihov godišnji prinos je 100 jaja. Za gajenje je potreban jedan petao za pet kokoši nosilja.

Crne kokoške su izuzetno cenjene, o njihovoj popularnosi u Aziji govori podatak da se koriste u religijske svrhe,  kao žrtva za zdravlje novorođenčeta. Smatra se da imaju mistične moći u svom crnom mesu, na Indonežanskom ostrvu Java  koristila se  u ritualima još u 12. veku. Veruje se da donose dobru sreću.

U Evropi i Americi mnogi je imaju samo zbog posebnog izgleda, ali se u izvornom staništu uglavnom uzgaja zbog kvaliteta i ukusa mesa. 

Izvor: agroklub Autor: Marija Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *