Najpoznatije japansko ostrvo- Ivo Džima

Društvo

Ivo Džima je poznato japansko ostrvo iz skupine vulkanskih ostrva. Naziva se još i  Sumporno ostrvo, nalazi se 1200km od Tokija.  

Otkriće ostrva 

U oktobru 1543. godine španski moreplovac Bernardo de la Tore u povratku sa  Filipina za Novu Španiju sa svojom posadom uočio je ovo ostrvo koje je tada bilo  nenaseljeno.  

Pre II svetskog rata Ivo Džima je vođeno kao jedno od 8 sela koje pripada Tokiju, I  danas je ostao takav poredak. Ovo ostrvo je po popisu iz 1943. godine imalo 1018  stanovnika. Brodovi su punili marinu Ivo Džime jednom nedeljno namirnicama  koje su neophodne za život. Međutim, meštani ovog sela nisu bili odvojeni od  ostatka sveta, izgrađen je Šintoistički hram, osnovna škola i mala kancelarija za  policiju.  

Bitka za Ivo Džimu 

Na južnom delu ostrva nalazio se garnizon Carske japanske mornarice. Za vreme II  svetskog rata, vojska se tajno nastanila na ovo područje iščekujući američki napad.  1944. godine svi stanovnici ovog ostrva su prinudno evakuisani. 16. februara 1945.  godine otpočelo je trodnevno bombardovanje ostrva iz vazduha.

Kada je konačno došlo do sukoba 19. februara 1945. godine otpočela je bitka za  ostrvo Ivo Džima. Ostrvo je napalo 100 bombardera, a usledio je i napad brodskih  topova. Borba je trajala do 26. marta 1945. godine i predstavljala je završnu fazu  operacija na Pacifičkom frontu. Američki vojnici uspeli su da podignu svoju  zastavu kojom su ozvaničili pobedu nad Japanom. Rezultat bitke omogućio je  američkoj vojsci pristup svim aerodromima koji su se tamo nalazili. 

 

Radi se o jednom od najkrvavijih sukoba tokom II svetskog rata, američke trupe  planirale su da zauzmu ostrvo za samo 5 dana, ali se zbog japanskog otpora cela  operacija odužila na 36 dana. 

Ostrvo Ivo Džima je bilo prvo parče domaće zemlje koje je palo u ruke Americi,  stoga su je japanske flote branile do poslednjeg daha. 

Takođe 1968. godine ostrvo je bilo pod okupacijom SAD ali je naknadno vraćeno  Japanu. 

  Pritisak starosedeoca na Japansku vladu 

Sam naziv ostrva Ivo Džima je zasnovan na pogrešnom čitanju reči ostrvo  u kandži pismu. Ovo ime je postalo široko rasprostranjeno nakon II svetskog rata,  stanovnici susednih ostrva su iskazali svoje nezadovoljstvo koje je dovelo do  odluke Japanske vlade da 2007. godine promeni naziv u predratno ime Ivo To. 

Autor: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *