Tretman za zdravu kosu sodom bikarbonom

Lepota i zdravlje

Soda bikarbona ili u hemiji poznata kao natrijum hidrogenkarbonat, poznata je kao i lekovito sredstvo koje ljudi svakodnevno koriste, pored njene upotrebe u ishrani i pravljenju kolača. Naime kao baza, soda bikarbona je veoma zdrava da se svakodnevno konzumira nakon jela, jer u organizmu kada krene određeno oboljenje stvara se kisela sredina, soda bikarbona upravo to neutrališe i stvara baznu sredinu (ovo nije preporučljivo raditi na svoju ruku tokom prehlade ili nekog oboljenja, već preventivno dok smo zdravi). Pored toga soda bikarbona uspešno leči gorušicu kao prirodni preparat i njena upotreba je poznata kao zdrava pasta za zube i prirodno sredstvo za izbeljivanje zuba.

Tako široka upotreba ove supstance našla je svoju dobru praksu i u oporavku kose od oštećenja nastala usled farbanja ili peglanja, feniranja. Soda bikarbona kao lekovita supstanca može pomoći u obnovi kose, odnosno kao lek protiv opadanja kose i za bolji rast. Međutim kako je soda lekovita, tako može biti i štetna odnosno izazvati pucanje krajeva zbog toga što predstavlja jak alkal zato se za pojedine tretmane (kao ovaj) preporučuje i korišćenje jabukovog sirćeta koji će sprečiti pucanje kose. Kako navode izvori sa sajta sve o kosi šampon protiv opadanja pravi se na sledeći način:

Soda bikarbona ½ šolje

Jabukovo sirće

Jedna i po šolja voda

Esencijalno ulje po vašem izboru

Bočica sa pumpicom

Pola šolje sode bikarbone, pomešajte sa jednom i po šoljom vode. Kada ste pomešali, sipajte u bočicu sa pumpicom. Možete ga koristiti kako na mokroj, tako i na suvoj kosi. Svaki put pre upotrebe, bočicu dobro protresite. Najveću pažnju posvetite korenu, ne krajevima, kako zbog potencijalnog pucanja krajeva tako i zbog toga što kosa raste iz korena. Ostavite smesu da deluje nekoliko minuta potom isperite. Kako je navedeno na početku, potrebno je isprati kosu jabukovim sirćetom pomešanom sa dve šolje vode, po izboru možete dodati esencijalno ulje kako bi miris bio lepši. Nakon toga isperite kosu, efekat će se videti posle nekog vremena. Ovaj tretman se preporučuje najviše  jednom nedeljno!

 

Autor: Natalija Paunović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *