Da li znate kada i kako je nastalo pozorište?

Kultura

27.marta kao i svake godine se održava Svetski dan pozorišta.  Decenijama su se u pozorištu slušali aplauzi,nakon predstava su se čitali utisci. Pozorište je imala mnogo prepreka u savremenom društvu ali  ono nikada nije prestajalo da  bude veoma značajno  i  posebno.

Prošle godine došla je ta pošast zvana korana. Prodrmala je na svoj način ceo svet a naročito svet kulture.  Neizvesnost koja je inače postajala na teatru sada je  sve veća. Vanredno stanje , policijski čas I strah od kovida je učinilo da sve stane.  Ljudima je bilo potrebno nešto što će im odvući misli I nešto što će im dati nadu da život može se nastaviti samo  na drugačiji način i u drugim okolnostima.  Teatar se nije dao I našao je način kako da stigne do svoje publike.  Na televizijama kao I na sajtovima određenih pozorišta mogli su da se uživaju u određenim predstavama I kulturnim dešavanjima.  Pozorište se preselilo u virtualan svet ali ostalo u srcu gledalaca.

Za 27. Mart nešto će biti onlajn a nešto u pozorištima. Neke predstave su otkazane a za neke već su pokupovane sve karte. Biće raznovrstan repertaoar kako za decu tako I za odrasle. Ova subota će biti još jedna  mala pobeda I dokazati da volja I želja može sve savladati.

 

Poruka za ovu godinu je napisala pozorišna,televizijska i filmaska glumica Helen Miren koja glasi :

Ovo je bilo veoma teško vreme za žive nastupe i mnogi umetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti.

Možda ih je baš ta, uvek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju. Nihova mašta se već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim delom zahvaljujući internetu…

Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde. Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti ponovo će procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo. Jedva čekam!“

Autor:Aleksanndra Lazić

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *