Najmoćniji svetski lider – Putin

Politika

Vladimir Vladimirović Putin je ruski političar i aktuelni predsednik Ruske Federacije. Jako uticajna ličnost i lider na svetskom nivou. Njegova mudrost, lukavost, pamet i inteligencija su poznati celom svetu. 

Dok ga jedni kude drugi ga hvale i smatraju spasiocen ruskog naroda. Došao je na vlast kada je Rusija bila u nezavidnoj situaciji. Ekonomija je propadala, drušvo je bilo osiromašeno i nije se naslućivao pomak sve dok on, Vladimir Putin nije došao na vlast!

Zbog svega što je učinio za Rusiju, pravoslavlje, ali i za čitav svet ostaće upamćen u svetskoj političkoj istoriji. Za jedne će ostati najveći diktator, dok za druge spasitelj naroda.

 

Vladimir je rođen 7. oktobra 1952. godine u Lenjingradu (Sankt Peterburg), u jednoj prosečnoj radničkoj porodici. Tu provodi svoje detinjstvo sa majkom Marijom, domarkom u zgradi, i ocem Vladimirom koji je radio u fabrici vagona. Bio je treće dete svojih roditelja, ali nažalost i jedini preživeli pošto su mu braća kao mala umrla.

Najveći značaj, ali i uticaj na njegove odluke imao je deda, Spiridon Ivanovič Putin koji je bio kuvar i spremao je jela za Lenjina i Staljina. 

 

Putin ima jako istančan osećaj za balansiranje i zbog toga je dobar pregovarač. Nadimak „ruski Džejms Bond“ je dobio zbog njegove karijere u obaveštajnoj službi Sovjetskog saveza KGB-u. Njihov član je postao odmah nakon završenog Pravnog fakulteta i tu se zadržao čak 15 godina.

Iako je bio tajanstven nikad nije krio čime se bavi, ali mu j ime bilo drugačije i glasilo je Volođa. Jednom prilikom, tokom razgovora da drugom Sergejom, je izjavio da je stručnjak za kontkte sa ljudima.

Na obuci je bio pet godina, nakon čega je poslat u Moskvu na usavršavanje. Tamo je dobio ime Platov, jer je pravilo te akademije bilo da niko ne koristi svoje pravo ime. Učio je psihološku analizu sagovornika, kao i kako da uspostavi kontakt sa nepoznatim ljudima. U vezi sa njegovom dokumetacijom, koju je tamo stekao, se ne zna skoro nista, jer to ostaje tajna.

 

Nakon tog usavršavanja poslat je na tajni rad u Istočnu Nemačku. Na tom radu se zadržao pet godina 1985 – 1990. Okrug koji je on držao je grad Drezden. Putin je bio veliki profesionalac, prilagodio se njihovom društvu, pričao je Nemački kao maternji bez ijednog ruskog akcenta, odlazio je na mesta na koja ide svaki prosečan Nemac, čitao je Getea. 

Nakon ujedinjenja Nemačke Putin se vratio u Rusiju i odbranio doktorat. Tema je bila ekonomsko oporavljanje zemlje, čime je nagovesio da teži ka politici. 

Tako je 1999. postao premijer, a godinu dana kasnije i predsednik Ruske Federacije.

 

Vladimir otpočinje mandat kada se ruska ekonomija nalazila u veoma nestabilnom periodu. Sproveo je velike promene koje poboljšavaju situaciju, ali i zabranjuje tajkunima da kontrolišu politiku. Rusi u njemu pronalaze spas i podržavaju njegov rad. 

Tokom rasta kvaliteta života, Rusija je npadnuta čečenskim terorizmom. Za ruski narod je to bio stresan period, ali nakon Putinove reakcije i preuzimanja restriktivnih mera, problem je rešen. Putin je nakon toga nagrađen još jednim mandatom. Privreda, kao i ekonomija beležile su sve veći porast, ali zbog toga se Putin našao na meti kritika zapadnih medija. 

Nakon dva manda, ustav ne dozvoljava ponovno kandidovanje, Putin podržava Dimitrija Medvedova za svog naslednika i on dolazi na vlast 2008. godine, a Putin postaje premijer. 

Tri godine kasnije, situacija je obrnuta. Medvedev se ne kandiduje za predsednika, ali podršku daje Vladimiru Putinu. Nakon godinu dana tandem Putin – Medvedev je i dalje tu samo su zamenjena mesta. 2012. godine Putin se vraća na dužnost predsednika, a Medvedev postaje premijer. Ta njegova vlast ni dan danas nije završena. 

Izazovi koji su ga čekali su građanski ratovi u Siriji i Ukrajini, zbog kojih se opet našao na meti medija, ali se izvukao iz svega toga.

Predsednik Rusije ubira plodove svog rada i mudrih odluka, te uživa u popularsnosti, podršci i pristrasnosti većine građana pogotovo onih hrišćanske veroipovesti. 

 

Zanimljivosti

 • Najniži je svetski lider sa visinom od 1,7m.
 • Spava do kasno i doručkuje u podne.
 • Tajno je kršten u pravoslavnoj crkvi jer religija u SSSR-u tada to nije dozovoljavala.
 • Veštiji je od Čak Norisa za jedan nivo, jer je u 61. godini osvojio svoj deveti crni pojas.
 • Ne živi u Moskvi jer smatra da je grad zagušen.
 • Obožava špijunske romane.
 • Ne puši, a alkohol vrlo retko konzumira.
 • Zabranio je nevladine organizacije i gej parade u narednih 100 godina.
 • Na put ne kreće bez svojih kuvara, konobara i čistača, takođe se sva posteljina menja tamo gde on odseda.
 • Počasni je građanin Novog Sada, Sombora, Raške, Ljubovije, Loznice, Apatina, Vrbasa, Vrnjačke Banje i Svilajnca.
 • Na susretu sa Angelom Merkel poveo je svog psa, iako je znao da se plaši kučića nakon što su je napali kad je bila devojčica.
 • Veoma je poznato da uvek kasni na sastanke.

 

Izjave koje su obeležile njegovu vladavinu

 • „Jurićemo teroriste svuda. Ako se kriju na aerodromu, tamo ćemo ih tražiti. Ako ih nađemo, da izvinete, u toaletu, obrisaćemo pod njima. I to je to, slučaj zatvoren.“
 • „Niko ne sme da se meša u tuđu privatnost. Oduvek sam prezirao one koji guraju svoje radoznale noseve u živote drugih ljudi i tako leče svoje erotske fantazije.“
 • „Što više upoznajem ljude, to više gajim poštovanja prema psima.“
 • „Dđorđe, Ukrajina čak nije ni država. Pola svoje teritorije dobila je na poklon od Rusije.“

Ovo su samo neke od njegovih izjava, koje će biti upamćene i nateraće nas na razmišljanje da li je Putin bio u pravu kada je davao ove izjave.

 

Da li bi Putin mogao da promeni zakon? I da li bi mogao da bude doživotni predsednik? Videćemo kroz nekoliko dana…

Autor: Teodora Kijanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *