Ivan Grozni – Zašto je dobio taj nadimak?

istorija

Ivan IV Vasiljevič poznati kao Ivan Grozni bio je  bio ruski car i vladao je u periodu izmađu 1533. Do 1584.  Proglasio se carem svih careva 1547. godine. Bio je pre svega poznat  po značajnim reformaram u Rusiji  i po tome što je na početku svoje vladavine doneo neke odluke koje su poboljšale  razvoj države. Njemu se može prepisati reforma vojke, razvoj štamprije i mnogo drugih dobrih postugnuća. Otvorio je Rusiju ka Evropi.Bio je veliki osvajač  i imao je velike ambicije.

Zašto je dobio taj nadimak?  Pre svega moramo razjansiti  kakvo je značenje imao „grozni“  u tom periodu.  U našem jeziku  grozan ima negativnu konotaciju.  Kada se ta reč pridoda imenu nekog čoveka to bi značilo da je to loš i rđav čovek. Ali to nije značilo u Rusiji. U toj zemlji u 16. Veku to je imalo potpuno drugačiji smisao. Grozni je imao značenje  „Onaj koji uliva strahopoštovanje“,  „moćan“ , „iizuzetno snažan“ , „impresivan“ . Ta reč je simoblisala na neki način jednu veliku moć.

Prvi razlog zašto je su ga tako zvali je njegov fizički izgled. Njegove fizičke karekteristike su veoma odgovarale tim značenjima.  Bio je veoma  visok i snažno građen . Ličnost koja je odisala velikom energijom i impozantnom hrabrošću.  Krupne i velike oči u kojima  se videlo da ima duh velikog vladara i osvajača.  Snažan čovek oji je za svoje doba imao izuzetno dobru građu. Zbog  svih tih karakteristika nije ni čudo što je izazivao strahopoštovanje. Na svaki mogući način se isticao od svojih savremenika.

Još kada je bio dečak pokazao je da može biti veoma okrutan.  Kaznio je svoj prijatelja  zbog sitne svađe tako što je naredio da ga pogube. Drugi prijatelj je klevetao cara i zbog toga je izgubio jezik . Ubio je nekoliko bliskih ljud. Njegova svirepost  je počela  da se razvija u detinjstvu. Nakon što su pobili nekoliko članova porodice u njemu se rodila brutalnost. Dvor je takođe uticao na to. Veoma  ga je interesovala nauka i njena dostignuća. Zato je pomogao  novčano i moralno lekare,astronome i razne naučnike.  Učio je nekoliko jezika. Bio je veoma svestran. Interesovalo ga je i komponovanje muzike. Voleo je kako društvene tako i prirodne nauke.  Imao je pompezno veliku biblioteku za ono vreme.  Važio je za intelektualca i učenog čoveka.  I ono što je posebno plašilo neprijatelje je njegovo interesovanje u  magiju.  To je sve upotpunjavalo njegovu ličnost koja je istovremeno u ljudima budila divljenje  ali i strahopoštovanje.

I ono što je najvažnije zbog čega je dobio ovaj nadimak je što je lično išao na pohod  u Kazanj 1552. godine. Svojom čeličnom voljom i izuzetnom snagom ga je pokorio. To je doprinelo da njegov autoritet postane još veći i da se o njemu još više priča. Takva važna ai teška pobeda mu je io donela nadimak „grozni“. Pre njega taj nadimiak je nosio njegov deda.  Veruje se da se za „grozan“ prvi put čuo u narodnim pesmama koje su opisivale baš tu pobedu.

Autor:Aleksandra Lazić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *