Misterija „Kalkalskih krugova“

Kultura

Šta su „kalkalski krugovi“? Šta je zabran? Ko je povukao liniju i odvojio jedan narod na dve strane? Ko je Velibor i šta on krije? Ko se krije u zabranu i plaši ljude? A i nas, priznaćete. Zašto je zabranjen ulazak u zabran? Koja je tajna sa narukvicom? Ovo su samo neka od pitanja na koja, svako od nas, želi odgovor. Složićete se da je serija jako zanimljiva, drži pažnju, ali uliva i strah u kosti. Da li postoji gledalac koji je ostao ravnodušan na ovu seriju?

 

Kalkalski krugovi je srpska TV serija koja je počela sa emitovanjem 20. matra na RTS 1 i svima nam privukla pažnju. Radnja serije se odvija na više lokacija u Aranđelovcu i okolini. Kadrovi misteriozne šume su snimani na planini Bukulji, a selo Dol, u kome žive stanovnici, zapravo ne postoji. Mesto u kom je snimano je seoce Jelovik. 

Jelovik ima svoje dve misterije. Jedna je o postojanju „mađarskog groblja“ iako se zna da su to selo uvek naseljavali samo Srbi i zato se postavlja pitanje otkud onda mađarsko groblje tu. Druga zanimljivost je da su od 1972. godine, ovde, bile skladištene velike količine rude radioaktivnog uranijuma. Za ovo su stanovini sela saznali tek pre nekoliko godina, kada se urušio Geološki institut u kom se uranijum i čuvao.

 

Priča koja prati seriju „Kalkalski krugovi“ je sukob dve porodice koji traje skoro 120 godina. Radnja je napeta i zato se ova serija može definisati kao porodična drama sa elementima misterije i trilera.

 

Dejan, koga tumači Vojin Ćetković, je ugledni arhitekta koji je rešio da svoju ćerku Mionu, koju igra Ivana Zečević, skloni sa beogrdskog asfalta i lošeg društa. Odlučan je da ostavi sav posao i sa ćerkom dođe u svoj rodni Dol, misleći da će im on doneti mir i spokoj. Tamo ih dočekuje Velibor, čiji je lik dočarao Žarko Laušević, i već na prvom susretu može se uvideti da on čuva velike tajne. Ne voli da priča o zabranu. Jedini poznaje misteriozno biće. Kuća u kojoj živi je neugledna, podrum mu je pun čudnih stvari i slika. Takođe, on zna zašto „čudovište“ zove Mionu u zabran. Koju to tajnu ona treba da sazna?

 

Sa druge strane imamo jednog svetskog čoveka Maksu (Marko Gvero) koji je dosao u Dol i želi tu da investira. Hoće da kupi šumu od seljaka i sagradi hotel. Da li će naići na prepreke i kakve će one biti to ćemo još videti? Sigurni smo samo da, Maksa, zabran neće lako dobiti, jer za te meštane on ne predstavlja samo šumu, već njihovu misterioznu imovinu za koju su vezni i koja krije velike tajne. 

Veliobor i Vera (Nataša Ninković) su najveći čuvari zabrana. Zašto je to tako i da li i Vera krije neke tajne kao i Velibor videćemo u nekoj od narednih epizoda. 

U Dolu postoji i prodvnica koju drži Bora (Mima Karažić) i koja je mesto okupljanja i tračarenja celog sela. Borina najveća želja je da sačuva decu u svojoj kući, daleko od Beograda. Ali zato on jedini pomaže Maksi da preuzme zabran? Koja je njegova uloga i da li će nešto tražiti zauzvrat? Može se primetiti i to da njegova ćerka nosi istu narukvicu koja Velibora veže za zabran. Da nije to njegova tajna?

 

Ova serija je puna enigmi i poseduje velike tajne. Da li ćemo na sve dobiti odgovor, to ćemo još videti…

Autor: Teodora Kijanović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *