Prolećni umor

Lepota i zdravlje

Nakon prolaska zime i dolaska  proleća  organizmu je potrebno da se privikne na promenu porasta temperature I dužim danima.  To privikavanje dovodi do stanja koje se zove prolećni umor.  Šta je to zapravo ? Kako se to manefestiuje?  Koji su uzroci?  Kako to prevazići ?

Porast vremenske temperature dovodi do širenja krvnih sudova I samim tim pritiisak pada što dovodi do sledećih simptoma: maloksalosti, bezvoljnost, gubitkak koncetracije, glavobolje, pospanosti.  Važno je napomenuti da je ovo akutno stanje koje kreće od marta marta, aprila  i da najviše mora potrajati do juna.  Jedan od najosnovnjih razloga zašto  dolazi do prolećnog umora je nedostatak vitamina. Pre svega   vitamina c i  b kompleksa  kao i  minerala zbog  smanjene  izloženosti sunčevoj svetlosti I jednolične ishrane.  Unosi se mnogo više mesa I veoma malo voća I povrća.  Fizička neaktivost takođe može dopriineti ovom stanju.  Vremenski uslovi znaju zaključati ljude u kuću.  Tako dolazi do povećanja  telesne težine.  Tokom hladnih dana unosi se mnogo manje tečnosti I tako se slobo organizam oslabađa od štetnih materija.  Alkohol, cigarete samo doprinose da se organizam slabi.

Može ličiti na depresiju. Razlikuje se od depresije je što nju prate I promena raspoloženja, suicidne misli koji traje više od dve nedelje , manajak samopoštavanja ,osećaj usamljenosti  kao I mnogo drugi simptomi.  Depresija se ne javlja samo tokom ovog perida ona je ozbiljan problem I mora se lečiti antidepresivima.  Tokom prilagođavanja novom godišnjem dobu može doći I do nedostatka sna I samim tim još više iscrpeti organizam.  Ovo može ličite I na neke druge bolesti zato treba prvo sve uraditi kako bi se osećali bolje.  Ako se dalje nastavi ili pogorša treba se obratiti svom doktoru.

Kako rešiti ovaj problem? Pre svega se preporučuje sunčanje od 15 min. Tako se najbolje apsorbuje vitamin d. Provetravanje prostorija I osvežavanje vazduha kako ne bi udisali sparan vazduh. Unošenja dosta tečnosti I fizička aktivnost. Da telo bude hidrirano I da oslabađaju štetni toksini. Duge brze šetnje su idealne da bi se osećali bolje.  Razne vežbe istezanje mišića mogu dosta pomoći. Ne treba se prepustiti  I samo još više odmoći svom organizmu.   Mnogo je važna i ishrana.  Jedite manje obrake a češće,  sve više svežih namirnica.  Smanjiti unos alkohola I pripaziti na broj popušenih cigareta ako već ne možete da prestanete.  Tuširanje hladnom vodom se preporučuje.  Ležite ranije I kada vam baš savlada san u toku dana  možete odremati.  Kada vaše telo traži odmor onda mu to I priuštite.

Priroda se budi I samim tim se I vi probudite. Krenite u nove pobede. Pokrenite nove planove.   Čovek kada je zdrav uvek ima dosta mogućnosti. Otgnite se od loseg osećanja i raspoloženja i potrčite ka pobedama.

Autor: Aleksandra Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *