Pet godina od smrti od Marinka Madžgalja

Kultura

Pre tačno pet godina, 26. marta 2016. godine, napustio nas je ,,večiti dečak“, Marinko Madžgalj. Nažalost, Marinko je izgubio opaku borbu sa rakom pankreasa. Vreme je prošlo, ali tuga ne jenjava. Njegova su ostvarenja zauvek promenila filmsku, muzičku i pozorišnu scenu i njegov trag nikada neće biti izbrisan.

Marinko Madžgalj rođen je 21. avgusta 1978. godine u Beogradu, ali je veći deo svog detinjstva proveo u Kotoru.

Pozorišna karijera

Sada već davne 2000. godine je diplomira na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesorke Gordane Marić. Između ostalog, Marinko je bio i voditelj i tako je dodatno stekao publiku i pribrao simpatije. Važio je za mladog i perspektivnog glumca koji će jednog dana biti veći od mnogih koji su tada smatrani za idole. Postao je član ansambla Ateljea 212, 2002. godine i u ovom pozorištu je odigrao mnoge maestralne predstave, od kojih su najpoznatije „Sedam i po“, ,,Zbogom, SFRJ“, ,,Avgust u okrugu Osejdž“i ,,Kazimir i Karolina“. Pored Ateljea, zaigrao je i na daskama Jugoslovenskog narodonog pozorišta, gde je oduševio publiku tumačenjem poverenih uloga u predstavama kao što su ,,Hamlet“, ,,Šine“, ,,Govornica“, ,,Molijer“ i tako dalje. U Bitef teatru je nastupao sa predstavom ,,Fejk porno“, u Narodnom pozorištu se pojavljivao u predstavi ,,Hasanaginica“, a u pozorištu Slavija je zaigrao u predstavi ,,Prevrtač“. Ova lista prestavlja samo jednostavno nabrajanje pojedinih predstava u kojima je Madžgalj pojavljivao, a njegov doprinos pozorišnoj umetnosti je svakako daleko veći od toga.

Filmska i televizijska karijera

Veliku popularnost Marinko je stekao ulogom Čede Velje u TV seriji ,,Crni Guja“. Ova parodija na srpsku istoriju i njene velikane je pribrala ogromne simpatije publike i Marinkova karijera se od tada ubrzano kreće uzlaznom putanjom. Nekoliko godina kasnije, 2007. godine, je snimljena i filmska adaptacija ove serije, ,,Crni Guja i kamen mudrosti“, gde je Marinko, ponovo, zasenio sve svojim talentom i humorom. Uloga po kojoj ga mnogi pamte i zbog koje je ukrao srca devojčicama i ženama širom Srbije, bila je svakako uloga Safeta u seriji i filmu ,,Ranjeni orao“. Sledeće godina dobija ulogu Veselina Čegovića u filmu Radeta Markovića, ,,Drug Crni u NOBu“. Glumio je i u serijama ,,Greh njene majke“, ,,Pevaj brate“, ali i u crnogorskom sitkomu ,,Dojč kafe“.

 

 

Muzička karijera

Zajedno sa voditeljem Ognjenom Amidžićem, Marinko je osnovao grupu ,,Flamingosi“, koja je dostigla mnogo veći uspeh od onoga što su obojica očekivali. Za izdavačku kuću Siti rekords (City Records), Flamingosi u objavili album pod nazivom ,,Razum i osećajnost“, na kome se nalaze neki od velikih hitova koji se slušaju i danas. Neke od najslusanijih pesama su o ,, Istina“, ,,Ljubav“ i  ,,Obala“.  Drugi studijski album koji su snimili Marinko i Ognjen nosi naziv ,,Gordost i predrasude“, a na njemu se nalaze numere: ,,Lumperaj“, ,,u plavim očima“, ,,Poljupci“ i mnoge druge. Na ovom albumu se nalaze i dueti koji su Flamingosi snimili sa Eminom Jahovic (,,La Gitana“), Luisom (,,Cubana“) i Karolinom Gočevom (,,Ti i ja“). Nešto kasnije, 2011. Godine, objavljen je album ,,Seti se našeg zaveta“, a 2013. Godine je objavljen singl ,,Sa tobom bilo gde“.

Jedno od najvećih dostignuća Flamingosa je učešće na Evroviziji 2006. godine na kojoj su nastupali sa pesmom ,,Ludi letnji hit“. Ova pesma je još uvek hit, a njihov simpatičan nastup u upečatljivim kostimima je nešto čega se svi rado sećamo.

Marinku je 2015. godine dijagnostifikovan kancer pankreasa zbog čega je hitno operisan u Kliničko-bolničkom centru na Bežanijskoj kosi. Međutim, iako je delovalo da se situacija poboljšava i da će Marinko uspeti da se izbori sa kancerom, 26.marta 2016. ga je opaka bolest ipak pobedila. Komemoracija je održana 29.marta i njoj su prisustvovale brojne kolege, a sahranjen je na Novom bežanijskom groblju, istog dana. Iza sebe je ostavio ćerku Saru koju je dobio iz braka sa glumicom Dubrovkom Mijatović, neutešnu porodicu i prijatelje, brojne kolege i publiku koja ga je obožavala. Iako su se razveli, Dubrovka je Marinku bila najveća podrška tokom teške bolesti.

Bio je voljen i obožavan, a to dokazuje i mural koji se nalazi u centru Beograda, blizu Ateljea 212.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *