Coca-Cola kao sredstvo za čišćenje

Lepota i zdravlje Zanimljovsti

Uklanja led, mrlje, rđu, čisti masnoću, otpušava cevi! Nije u pitanju neko skupo sredstvo već dobro poznato piće “Coca-Cola“.

Godine 1886. američki apotekar Džon napravio je jedinstvenu formulu za čarobno piće koka-kolu koja se koristi i danas. Ovo osvežavajuće piće nije samo namenjeno da ugasi žeđ u vrelim danima, već je idealno primenjiv i u alternativnoj medicine, ukoliko imate problema sa varenjem, glavoboljom ili gorušicom. Međutim, istraživanja su pokazala da pored uživanja, alternativne pomoći, ovaj napitak pomaže domaćicama širom sveta u rešavanju teških kućnih posova. Dakle, primena je raznovrsna.

Primena koka-kole u domaćinstvu

Zagoreli tiganj – koliko vam se puta desilo da dok spremate ručak, pažnju vam odvuče nešto sasvim levo. Začas ostajete praznog stomaka ali i sa dodatnim poslom. Ukoliko imati koka-kolu, dovoljno je da jednu čašu sipate u tiganj, da prokuvate i zagorelost će nestati.

Masnoća se skida i bez tople vode – svaka domaćica zna da se masnoća uklanja toplom vodom i upornim trljanjem. Međutim, da li ste znali da vam je dovoljna čaša koka-kole koju ćete sipati u posudu, ostaviti da deluje 10 minuta, a zatim isprati sapunicom i vodom. 

Kamenac na posuđu – česo se viđa ali se lako uklanja. Sipajte u posudu koka-kolu, a zatim ostavite 24h, potom isprati. Kamenac će nestati!

Zapušena WC šolja i cevi – da li ste znali da vam je dovoljna 1l koka-kole da otpuši WC šolju i cevi?

Zarđali šraf – da li ste znali da će vam sjajan napitak pomoći i oko ovakvih problema? Dovoljno je da natopite šaf i on će se olabavati. 

Mrlja na odeći – na fleku prospite malo kole , ostavite da je tkanina potpuno upije. Mrlja će promeniti boju zbog uticaja sode, a pošto komad garedrobe operete u veš-mašini, potpuno će nestat. 

Autor: Isidora Ignjatović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *